Ako sada ostavite cigare, krenete da vežbate i hranite se zdravije evo koliko ćete tačno duže živeti

Jedna zdravstvena studija nas je podsetila koliko je izazovno družati se zdravih navika - pravilne ishrane, redovnog vežbanja i kontrole količine alkohola

  • 5

U studiji iz 2018. godine, međunarodna grupa istraživača iz Škole javnog zdravlja Univerziteta Harvard (Harvard T.H. Chan School of Public Health) dokazala je da usvajanje pet zdravih navika može u značajnoj meri da produži ljudski život - 14 godina kod žena, a 12 kod muškaraca.

Pet zdravih navika koje je potrebno usvojiti za duži život su:

- ishrana koja se zasniva na biljkama - bez masnoće

- vežbanje nekoliko časova nedeljno

- održavanje telesne težine

- trajno odbacivanje cigareta

- u toku jednog dana najviše jedno alkoholno piće za žene, a dva za muškarce

muškarac, Kuvanje, kuvar, recept, seckanje hrane, zdrava hrana, ishrana, povrće Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Kako bi sproveli istraživanje do kraja i saznali dublju povezanost između zdravih navika i dužeg života, istraživači su pokušali da odgonetnu koliko muškarci i žene mogu da produže svoj životni vek bez pojave najčešćih hroničnih oboljenja - problemi sa srcem, dijabetes tipa 2 i rak.

U studiji objavljenoj 8. januara u časopisu "BMJ", stručnjaci su saopštili dvoje dobijene rezultate koji sugerišu da žene žene mogu produžiti životni vek bez bolesti nakon 50. godine za oko 10 godina, a muškarci mogu oko osam godina više u odnosu na ljude koji nemaju ove navike.

- Produženje životnog veka nije dovoljno, želimo da produžimo vek zdravlja, odnosno da sprečimo pojavu hroničnih bolesti i invaliditeta povezanih sa tim bolestima - kazao je dr Frank Hu.

Teretana, Vežbanje, Traka za trčanje,  Fizička aktivnost, Voda, Trening, treniranje, Fitnes, Zgodna cica Foto-ilustracija: Profimedia

Kako bi shvatili ove obrasce, istraživači su analizirali zdravstvene podatke više od 111.000 žena i muškaraca u Velikoj Britaniji, koji su bili starosne dobi od 30 do 75 godina.

Učesnici su na svake dve godine imali zadatak da odgovaraju na pitanja vezana za njihove životne navike i zdravlje. Na osnovu odgovora, svaki učesnik je svoj način život ocenio od 0 do 5, a veća cifra je predstavljala veće pridržavanje zdravoj ishrani i vežbanju.

Žene koje su izjavile da su usvojile 4 ili 5 zdravih navika, živele su prosečno 34 godina bez pojave hroničnih bolesti nakon navršenih 50, u poređenju sa 24 godine života koliko su imale žene koje nisu usvojile nijednu zdravu naviku.

Muškarci koji su prijavili da su ispunili četiri ili pet životnih navika živeli su u proseku 31 godinu bez bolesti nakon navršenih 50 godina, dok oni koji nisu usvojili nijednu od njih živeli si u proseku još 23 godine posle 50. godine.

S obzirom da su svi učesnici u studiji imali 30 godina i više, naučnici sugerišu da nikada nije kasno za promenu.

- Bolje je usvojiti zdrave navike što ranije, ali čak i ako ih kasnije uvedete u život to će se sigurno odraziti pozitivno na vaš životni vek - zaključili su naučnici.

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čovijek

    9. januar 2020 | 13:53

    Kad bih znao gdje će izgubiti glavu nikad ne bih otišao na to mjesto??!!Znam mnoge ljude koji su vodili zdrav život pa sad gledaju cvijeće kako raste odozgor??!!

  • Kkk

    9. januar 2020 | 13:30

    Bog je taj koji to odredjuje, ne AMERI. !!

  • 1.2.triii

    9. januar 2020 | 13:13

    Prosto rečeno -želim da pušim!Znam da nije ok,ali to me opušta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA