≫ 

Najbizarniji medicinski slučajevi koji su šokirali i najiskusnije lekare: Jelka rasla u plućima

Organizam čoveka je prilagodljiv, što znači da ima moć da apsorbuje štetne materije, ali isto tako i da u sebi sakrije određene procese. Baš zato rešili smo da izdvojimo najbizarnije medicinske slučajeve koje su do sada zabeležni u svetu

  • 1

Od kako se nedavno pojavila vest da je vatrogasac iz Engleske, Adam Martin (41), umalo umro od trovanja krvi koju je izazvala kokica koja mu se zaglavila između zuba, nema ko se nije zapitao kako je moguće da je zbog komadića kokice završio na operacionom stolu.

Međutim, Adam nije jedini primer bizarnih medicinskih fenomena koji su u poslednjih nekoliko godina uspeli da šokiraju lekare.

U nastavku vam otkrivamo najčudnije slučajeve u istoriji medicine za koje čak i najveći stručnjaci nemaju jasno utemljeno objašnjenje:

Agava biljka mu je isklijala u zubu

Tridesetšestogodišnji muškarac se javio lekaru žaleći se na zuboblju. Najobičniji lekarski pregled je bio dovoljan da se ustanovi da su mu zubi u fazi truljenja te da su postali plodno tlo za nicanje i širenje opasnih bakterija. Lekari su ustanovili da se bol javlja zbog agave koja je počela da raste u šupljini kutnjaka.

U plućima mu je rastao grašak

Stariji muškarac iz Amerike je prošao kroz užasno iskustvo. Mesecima se žalio na kratak dah, a potom je završio u bolničkoj postelji jer su mu pluća kolabirala. Lekari su isprva mislili da je reč o zloćudnom tumoru, a daljom analizom otkriveno je da mu je u plućima izrastao grašak. Neverovatno, ali zrno mu je upalo u pluća tokom jela, a sve do operacije uspeo je da nraste čak 1,25 centimetra.

HOB HRONIČNA OPSTRUKTIVNA BOLEST PLUĆA foto: pixabay.com

Maslačak je rastao u uhu

Beba stara godinu i po dana hitno je smeštena u operacionu salu jer su lekari ustanovili da joj je u uhu izrastao maslačak dugačak dva centimetra. Maslačak je izvađen hirurškim putem, a majka je kasnije otkrila da je devojčica non stop plakala, a tek kada je primetila nešto čudno u uvetu, odlučila je da je odvede kod lekara.

U plućima mu je rasla jelka

Bol u grudima i iskašljavanje krvi bili su razlozi zašto se muškarac star 28 godina hitno obratio lekarima. Smešten je na odeljenje kako bi se uradile detaljne analize. Doktori su posumnjali da je reč o tumoru pluća, a onda tek nakon snimanja su ustanovili da mu u plućima raste jelka koja rastom pritiska krvne žile. Kako se pretpostavlja, muškarac je verovatno slučajno udahnuo semenku dok je sekao drva u šumi.

Mravi u ušima

Slučaj devojčice iz Indije Šreje Dardži predstavlja pravu misteriju za lekare. Naime, ovoj devojčici su doktori do sada iz ušiju izvadili više od 1.000 mrava, svakog dana otprilike po desetak insekata izađe iz uha.  Lekari su uspeli da utvrde da oni ulaze tamo kako bi se razmnožavali.

mrav, mravi Foto: Pixabay

Izrastao mu je rep

Tinejdžer iz Indije je imao zdravstveni problem koji nije česta pojava u medicini, pa je tako ova pojava šokirala kako lokalne stanovnike, tako i lekare. Dečaku je posle 14. rođendana počeo da raste rep koji je dostigao dužinu od 20 centimetara na leđima, što je zahtevalo hiruršku operaciju.

Čovek drvo

Dede Kosvara, čovek iz Indonezije, je prvi čovek na svetu koji je dobio nadimak "Čovek drvo". Naime, on je oboleo od retke bolesti Epidermodysplasia Verruciformis -  virusa, koji izaziva pojavu tumora svuda po telu i povećava proizvodnju keratina, supstance od koje su napravljeni nokti. Njegove ruke izgledaju kao deo drveta.

Abul Bajandar, čovek drvo Foto: Profimedia/SIPA USA

Prejedala se soda bikarbonom

Trudnica koja je želela da ostane anonimna, svakog dana je jela pakovanje sode bikarbone od 450 grama. Zbog ove čudne navike, pojavila su se ozbiljna oštećenja mišića i srca, pisalo je u izveštaju medicinskog časopisa "Akušerstvo i ginekologija" (Obstetrics and Gynecology).

Pantljičara u glavi

Lekari su Jadiri Rostro u glavi pronašli parazita, zbog čega je završila na operaciji. Lekari su pretpostavili da je Jadira pokupila jajašca pantljičare pre dve godine kada je putovala u Meksiko.  U Jadirinom slučaju jajašca su joj ušla u krvotok, a zatim i u mozak. Izgledala su poput velikih jaja, imali su prozirnu vrećicu, a unutra je bila mala pantljičara.

Udahnula je vlastitu minđušu

Jedna Australijanka je na dočeku Nove godine pokušala da izvadi inhalator iz torbe. Međutim, u ovaj aparat se uvukla minđuša tako da je ova žena udahnula sadržaj, a minđuša joj je ušla u dušnik, zaglavila se u bronhijama i razderala joj je grlo. Zbog toga se javilo veliko krvarenje i imala je poteškoća sa disanjem. Lekari su uspeli da uklone strano telo i žena se brzo oporavila.

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoja

    10. januar 2020 | 15:18

    Šta sve još neće ljude snaći, Bože nam ti pomozi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA