≫ 

Britanci će ugasiti i poslednju cigaretu do 2050. godine?

Planovi Britanaca su ambiciozni – Bristol će postati prvi grad bez duvanskog dima, a poslednja cigareta u toj zemlji biće ugašena 2050. godine

  • 16
Vesminsterski most, London, Temza Foto: Pixabay

U Centru za proučavanje duvana i alkohola pri Univerzitetu u Notingemu smatraju da su potrebne radikalne mere kako bi pušači konačno ostavili cigarete, a jedna od opcija su i alternativni proizvodi koji omogućavaju unos nikotina, ali ne i duvanskog dima. „Imamo mnogo opušteniji stav prema ljudima koji su zavisni od nikotina zbog toga što nikotin kao takav nije preterano štetan“, kažu u ovoj naučnoj instituciji.

Inicijativa da Bristol postane prvi engleski grad u kome nema cigareta ide u korak sa ovim ciljem, a dolazi od najvećeg duvanskog giganta u svetu – kompanije Filip Moris, koja kroz svoju viziju budućnosti bez duvanskog dima konkretnim predlozima trenutno najglasnije ohrabruje pušače da ostave cigarete ili da, ukoliko to ne žele da učine, pronađu manje štetne, proverene, na naučnim dokazima zasnovane alternative.

Elekstronska vajping cigareta Foto: Shutterstock

Više od osam miliona pušača u svetu se u potpunosti odreklo cigareta i prešlo na IQOS, uređaj koji proizvodi Filip Moris, a koji zagreva a ne sagoreva duvan i emituje do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na cigarete.

Zvaničnici američke agencije za javno zdravlje oprezno su pristupili regulisanju tržišta elektronskih cigareta pa je Američka agencija za hranu i lekove (FDA), nakon krize koje su izazvale neproverene i nepouzdane elektronske cigarete sa crnog tržišta, naložila svim proizvođačima elektronskih i takozvanih „vejping“ uređaja da do maja 2020. godine podnesu zahtev za autorizaciju proizvoda zajedno sa specifikacijom uređaja.

Elekstronska vajping cigareta Foto: Profimedia

Na američkom tržištu takav dokument ima jedino Filip Moris za IQOS, koji je posle duže od dve godine čekanja i rigorozne procedure autorizovan za komercijalizaciju na tom tržištu, a prodaja počela u oktobru prošle godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    10. januar 2020 | 14:27

    Ha ha ha, smešni su. A šta je sa drogama ? Da neće pojeftiniti.

  • Лицко

    10. januar 2020 | 14:18

    Али ће пре тога легализовати наркоманију. И овако извитоперени .

  • Ika

    10. januar 2020 | 16:08

    Ko god može neka se mane svih vrsta duvana i cigarete i Iqos, sve to dolazi iz iste kuće, ko njima išta da veruje. Legalizovali Iqos, a ukinuce cigarete do 2050, haha isti proizvodjač, koga oni zezaju, samo zamenili jedan proizvod za drugi, vrte pare u okviru iste kuce a narod se truje. Jadni smo mi kako sa nama manipulišu ovi koji caruju svetom, još se hvale time Čuo sam da je kelnerica koja nije bila pušač, ali je udisala non stop duvaski dim u restoranu, umrla od raka pluća, Ej, šta je to u duvanskom dimu koji su to otrovi kad ubiju onog pored?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA