• 12

Britanci će ugasiti i poslednju cigaretu do 2050. godine?

Planovi Britanaca su ambiciozni – Bristol će postati prvi grad bez duvanskog dima, a poslednja cigareta u toj zemlji biće ugašena 2050. godine

  • 12

U Centru za proučavanje duvana i alkohola pri Univerzitetu u Notingemu smatraju da su potrebne radikalne mere kako bi pušači konačno ostavili cigarete, a jedna od opcija su i alternativni proizvodi koji omogućavaju unos nikotina, ali ne i duvanskog dima. „Imamo mnogo opušteniji stav prema ljudima koji su zavisni od nikotina zbog toga što nikotin kao takav nije preterano štetan“, kažu u ovoj naučnoj instituciji.

Inicijativa da Bristol postane prvi engleski grad u kome nema cigareta ide u korak sa ovim ciljem, a dolazi od najvećeg duvanskog giganta u svetu – kompanije Filip Moris, koja kroz svoju viziju budućnosti bez duvanskog dima konkretnim predlozima trenutno najglasnije ohrabruje pušače da ostave cigarete ili da, ukoliko to ne žele da učine, pronađu manje štetne, proverene, na naučnim dokazima zasnovane alternative.

Elekstronska vajping cigareta

Foto: Shutterstock

Više od osam miliona pušača u svetu se u potpunosti odreklo cigareta i prešlo na IQOS, uređaj koji proizvodi Filip Moris, a koji zagreva a ne sagoreva duvan i emituje do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na cigarete.

Zvaničnici američke agencije za javno zdravlje oprezno su pristupili regulisanju tržišta elektronskih cigareta pa je Američka agencija za hranu i lekove (FDA), nakon krize koje su izazvale neproverene i nepouzdane elektronske cigarete sa crnog tržišta, naložila svim proizvođačima elektronskih i takozvanih „vejping“ uređaja da do maja 2020. godine podnesu zahtev za autorizaciju proizvoda zajedno sa specifikacijom uređaja.

Elekstronska vajping cigareta

Foto: Profimedia

Na američkom tržištu takav dokument ima jedino Filip Moris za IQOS, koji je posle duže od dve godine čekanja i rigorozne procedure autorizovan za komercijalizaciju na tom tržištu, a prodaja počela u oktobru prošle godine.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Peki

    Magarčine sve svetske spašavajte djecu od droge a ne od cigareta magarčine narod ne umire od cigareta niti je kad umiro

  • Дејан Младеновић

    Боље би нило и корисније за човечанство да се британци сами угасе као народ

  • Pp

    Zato su Englezi svetska sila. Rešavaju probleme da bi zastitili svoj narod.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima