≫ 

Evo koje vrste čestica utiču na zagađenje vazduha i zašto je njihov uticaj na organizam opasan

Fine čestice prašine i čađi tanje su i od ljudske kose

  • 23

Ako pogledamo šta najviše zagađuje vazduh primetićemo da su sve opasne materije - ugljen-monoksid (CO), azot-dioksid (NO2), sumpor-dioksid (SO2), u granicama normale, pa čak i na minimumu. Ono što prlja vazduh su čestice označene kao PM10 ili PM2.5. Dok su svi drugi zagađivači u "zelenoj zoni" ove čestice su ljubičaste.

Kako nastaju PM10 i PM2.5?

Beograd zagađenje Foto: Tanjug/AP

One nastaju zbog korišćenja kućnih ložišta, spaljivanja otpada, sAobraćaja, elektrana na ugalj, toplana na ugalj i lož ulje, ali i zbog prašine sa gradilišta. Vetar ne pomaže jer jer će vetar preneti zagađenje iz jednog grada u drugi, a kiša će samo natopiti zemlju nezdravom prašinom, dok će dobar deo otići direktno u reke, jezera i podzemne vode.

Kako se zaštititi?

Da biste zaštitili sebe i svoj dom od ulaska ovih čestica potrebno je kupiti maske koje štite od PM10 i PM2.5 čestica, ali se u Srbiji još uvek ne mogu se kupiti bilo gde. Takođe, ugradnja filtera za vazduh u stanove i kuće podrazumeva grejanje na kila uređaje ili na toplotne pumpe, što je investicija od minimum 5.000 evra.

Jedini način borbe protiv čestica jeste renoviranje elektrana (učestvuju sa 30% u zagađenju) i individualno rešavanje pitanja grejanja na ekološki način (učestvuje sa 60% u zagađenju). Odnosno, ako ste prinuđeni da se grejete na čvrsto gorivo onda je potrebno nabaviti kvalitetnije drvo, pelat ili ugalj. To se može činiti kao veća investicija, ali taj ogrev mnogo bolje sagoreva i greje, pa je zbog toga i isplativiji.

Video: U jednom delu Beograda sija sunce, a u drugom se ne vidi prst pred nosom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mamba

    16. januar 2020 | 19:23

    Pa sada ste se setili da treba da se renoviraju elektrane i toplane. To znaju deca od 8 godina kada vide dimcugu iz onih odzaka. U ovoj ( ako mogu da kazem ) drzavi se razmislja tek kada dodje do kraja, ni slucajno na vreme. A najmanje je od automobila, oni se za to uhvatili, da poostre tehnicki pregled, da nam skinu jos malo koze sa ledja. Ma samo otici odavde sto dalje i ne vratiti se nikada!

  • Mihailović

    16. januar 2020 | 18:28

    Osamdesetih godina zimi je znala biti magla i smog da ne vidiš više od 3 do 4 metra...

  • rs

    16. januar 2020 | 19:22

    meni ovde nesto smrdi sto se toliko dize u nebesa prica o zagadjenju i hitan sastanak vlade RS bice garant nesto od ovoga ali po dzepu gradjana zivi bili pa videli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA