Naučnici na pragu da pronađu univerzalni lek za rak: "Nismo verovali da je tako nešto moguće"

Vađenjem T-ćelija, odnosno T-limfocita, njihovim modifikovanjem i ponovnim vraćanjem u krv moguće je da ćemo konačno stati na put raku

  • 3

Naučnici su otkrili novog "ubicu kancerogenih ćelija" koji bi mogao da se koristi kao univerzalan lek za sve tipove raka.

U pitanju su T-ćelije iz krvi koje prepoznaju i ubijaju ćelije raka čuvajući one zdrave.

T-ćelije ili T-limfociti su tip limfocita (podtipa belih krvnih zrnaca) koji imaju centralnu ulogu u ćelijskom imunitetu.

Istraživači sa Univerziteta u Kardifu tvrde da bi ovaj podatak mogao da se koristi kako bi se napravio univerzalni lek za sve tipove raka.

Terapija T-ćelijama, pri kojoj se ćelije imunog sistema vade, modifikuju i vraćaju u krv pacijenta kako bi uništile ćelije raka je poslednja revolucija u lečenju raka.

Nano-robot napada ćelije raka Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

Inače se najčešće koristi CAR-T terapija koja se prilagođava svakom pacijentu. Međutim, ova terapija cilja samo određeni broj ćelija raka i nije bila uspešna kod solidnih tumora koji čine većinu karcionoma.

Naučnici pak, tvrde da bi T-ćelije opremljene novim tipom T-ćelijskih receptora mogle da razlikuju zdrave od bolesnih ćelija.

Profesor Endru Sevel, vodeći autor studije istakao je da je "krajnje neobično" naći terapiju sa tako širokom specifičnošću koja povećava šansu za univerzalni lek protiv raka.

- Nadamo se da će nam nova terapija omogućiti drugačiji put ka cilju i uništavanju širokog spektra karcinoma kod svih pojedinaca. Postojeće terapije zasnovane na ovoj mogu se primeniti samo kod manjine pacijenata. Ciljanje raka preko T1 ćelija povećava mogućnost za lečenje nekoliko vrsta raka. Ranije niko nije verovao da je tako nešto moguće - ističe profesor Sevel.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Farmaceutska mafija

    21. januar 2020 | 13:46

    Sve je moguće samo za zo treba dozvola svetskih moćnika

  • Dr Milan

    21. januar 2020 | 13:04

    Dok smo mi živi univerzalni lek za sve tipe karcinoma se neće otkriti. Prevelika je to patologija da bi mogao da postoji univerzalni lek. Svakako će morati da se modifikuje i prilagodi jednom tipu karcinoma odnosno jednoj individui.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA