≫ 

Epidemiolog otkrio da li novi koronavirus može da nam stigne preko paketa sa AliExpressa

Mnogi su se uplašili da li na pošiljkama može da se nađe ovakav virus

  • 3
paket s alija koronavirus foto: pixabay.com

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da nema mesta za paniku u Srbiji zbog novog koronavirusa koji se krajem prošle godine pojavio u Kini, a od kojeg je do sad preminulo 6, a obolelo više od 200 osoba, ali da će kontrola na našim graničnim prelazima biti pojačana.

Najviše je zaraženih u kineksom gradu Vuhan, virus je počeo da se širi i zvanično je potvrđeno da se može preneti s čoveka na čoveka.

Iako gotovo niko iz Srbije ne putuje u ovaj kineski grad, postoji bojazan da zbog popularnosti AliEkspresa u našoj zemlji postoji mogućnost da će virus doći, ni manje, ni više nego poštom.

Da li je tako nešto uopšte moguće?

- Ne, zato što je Kina daleko. Roba putuje nekoliko nedelja, virus ne može toliko dugo da opstane. Koliko će se održati u spoljašnjoj sredini zavisi prvenstveno od uslova - da li je vlažno, tamno, pa na kojoj je površini jer se lakše održi na plastici nego na metalu. U slučaju ovog virusa radi se o satima - može više sati da se zadrži na nekoj površini, ali ne može više dana - ističe za "Telegraf" epidemiolog Zoran Radovanović.

Kako kaže, sedma još uvek neimenovana grupa koronavirusa je manje opasna od Sarsa, ali mu je dosta slična.

- Sars se pojavio 2002. godine i smrtnost je bila 10 odsto. Mers se pojavio 2012. godine i tu je čak trećina zaraženih preminula. Ovde je, za sada smrtnost manja od 2 odsto. Zanimljivo je samo što postoje sličnosti - ista je klinička slika za sva tri virusa, pa tek kada uzmete uzorke na dalje analize možete postaviti dijagnozu.

Epidemiolog Radmilović ističe da koronavirusi inače dovode do nazeba od kojeg se ne umire. Čim u ovakvoj grupi virusa imamo smrtne slučajeve, to znači da je bolest mnogo ozbiljnija.

- Osnovno pitanje je da li će virus mutirati. Zabinjavajuće je što je jedan oboleli pacijent uspeo da zarazi 14 zdravstvenih radnika. Verovatno je u pitanju neki izuzetak jer je trenutno stopa zaraze mnogo manja. Na primer, kada je Sars bio aktuelan jedan zaraženi je mogao da zarazi troje ljudi, dok je ta situacija kod malih boginja bila još gora - jedan bolesnik je uspeo da zarazi čak njih 15 - zaključuje u razgovoru za "Telegraf" epidemiolog Zoran Radovanović.

Video: Zastrašujuće scene zbog koronavirusa: Strah, zaraženi, karantin i mrtvi

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA