• 2

Vitamin koji većina nas ima kod kuće može ublažiti štetne efekte udisanja zagađenog vazduha?

Svakako nije na odmet da probamo jer je vitamin B višestruko efikasan u održavanju dobrog zdravlja

  • 2

Rezultati studije sprovedene 2017. godine imali su za cilj da pokažu da li efekti izlaganju štetnim PM2.5 česticama mogu da budu ublaženi suplementima vitamina B koji sadrže 2,5mg folne kiseline, 50mg vitamina B6 i 1 mg vitamina B12.

Istraživanje je obuhvatilo desetak volontera koji su prvo bili izloženi čistom vazduhu, a potom su isti ispitanici testirani velikim dozama vitamina B pri izloženosti veoma zagađenom vazduhu koji sadrži visok nivo PM2.5 čestica.

Rezultati su pokazali da je četvorodnevno konzumiranje vitamina B ograničilo efekat štetnih čestica između 28 i 75 na deset genskih lokacija. Slično se desilo u mitohondrijskom DNK, delovima ćelija koje generišu energiju.

Međutim, naučnici su i dalje skeptični jer je studija imala jako mali broj ispitanika, a i manje informacija o nus-pojavama vitamina B zbog čega su potrebna dalja ispitivanja.

Ipak, jedina pilula vitamina B dnevno nije na odmet ni kada je zdravlje u pitanju, a kamoli izloženost PM2.5 štetnim česticama.

Video: Na zagađenje vazduha utiču dve vrste čestica i njihov uticaj na organizam je opasan

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnogorac

    Znaci PIVO , puno je vitamina B...

  • Valjda prezivim

    Beli luk,vitamin C + zink i Magnezijum 400 svaki dan.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima