≫ 

Ova lagana vežba može da se radi bilo gde, a ukloniće vam bol u leđima i ojačati trbušne mišiće

Dovoljno je samo jedan minut da je radite svakog dana, a evo i kako se izvodi

  • 1
stomak Foto: Pixabay.com

Ako se ne radujete trbušnjacima i doživljava te ih kao nužno zlo, koje je neophodno da biste imali ravan, zategnut stomak, srećom postoji jedna vežba koja može da ojača unutrašnje  trbušne mišiće, a istovremeno i da olakša bol u leđima. Ona je veoma lagana i može da se uradi bilo gde.

- Problem kod trbušnjaka je što ciljaju samo površinske stomačne mišiće. Ako se trbušni mišići skrivaju ispod manjeg viška masnoće, trbušnjaci zapravo mogu da pogoršaju njegov izgled. Isto tako, ako ste nakon trudnoće dobili dijastazu trbušnih mišića, trbušnjaci mogu da istegnu i da odvoje vezivno tkivo između mišića, čineći da stomak izgleda mnogo gore nego što je bio - kaže Isa Herera, fizikalni terapuet iz Njujorka i autorka bestselera iz 2017. „Female Pelvic Alchemy“.

Hererin savet je da odustanete od trbušnjaka i pokušate njenu omiljenu vežbu za jačanje poprečnog trbušnog mišića, umesto spoljnih.

Kako se izvodi jačanje poprečnog trbušnog mišića?

Transverse abdominis je unutrašnji mišić koji se ponaša kao stabilizator našeg gornjeg dela tela. On se nalazi iza spoljnih trbušnih mišića i predstavlja jednu vrstu obruča oko našeg struka, štiteći kičmu i vitalne organe.  On se jako teško angažuje trbušnjacima, a jako je važan za jake trbušne mišiće.

stomak, salo Foto: Pixabay.com

Ovu vežbu možete da uradite u bilo kom položaju: ležeći, sedeći ili stojeći, a Herera preporučuje da ipak prvo počnete dok ležite na ravnoj površini, kao što je pod. Ono što je potrebno da uradite, to je da uvučete stomak unazad i na gore prema srcu. Znate onaj osećaj kada obučete uske farmerke, pa uvučete stomak da bi mogli da uđete u njih? To je taj isti potez.

Da biste bili sigurni da vežbu radite ispravno, stavite prste tik ispod karličnih kostiju, a ispod prstiju bi trebalo da osetite kontrakcije. Uvučeni stomak držite 5 sekundi, pa ga opustite. Ovu vežbu treba da ponovite pet puta, a tokom dana možete da odradite tri do pet setova.

Obavezno zadržite disanje dok uvlačite i opuštate stomak kako ne biste vršili konstatan pritisak na mišiće. Najbolje je da odbrojavate sekunde i da glasno izdahnete vazduh, sugeriše Herera.

Benefiti vežbe

Ova vežba će da ojača unutrašnje mišiće središnjeg dela, a to je samo jedan deo benefiti koja pruža ova vežba, , navodi The Healthy. Ona može da umanji bol u leđima jer će vremenom da pomogne u stabilizaciji leđa. Kako vam leđa budu jačala, prirodno ćete poboljšati loše držanje i smanjiti bol u leđima koji nastaje zbog toga.

Takođe, imaćete bolje seksusano iskustvo jer ćete ojačati karlicu i vaginalne mišiće što će dovesti do boljeg doživljaja orgazma – navodi Herera.

Gde možete da radite vežbu?

Bukvalno gde god želite, u bilo koje doba dana, a da vas niko ne gleda čudno. Čak i na poslu dok proveravate svoju elektronsku poštu i zato ne postoji opravdanje da je ne radite.

T.T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA