≫ 

Naučnici upravo otkrili kako se još koronavirus može preneti: Da li će to ubrzati njegovo širenje?

I kineski virolozi u šoku

  • 1
koronavirus, zaraza, pandemija Pixabay.com

Novi soj koronavirusa u Kini mogao bi da se širi s jedne osobe na drugu putem probavnog sistema, prenela je kineska novinska agencija Xinhua pozivajući se na medicinske izvore.

Stručnjaci iz bolnice Renminbi iz Vuhana objavili su svoje otkriće nakon što su proučili uzorke stolica i rektalne briseve pacijenata.

Mnogi pacijenti zaraženi koronavirusom patili su samo od proliva, a ne od klasičnih simptoma poput temperature.

Koronavirus, telo, grafika 3 simptoma koronavirusa / foto: Getty

Prolivi čine fekalno-oralni put prenosa virusa verovatno kada ne postoji odgovarajuća sanitarna infrastruktura i uvrežene higijenske navike poput temeljnog pranja ruku.

U nekim delovima Kine uobičajeni su čučavci.

Inače, kineske vlasti su u nedelju objavile da u karantin stavljaju i devetomilionski grad Venžu, prvi izvan pokrajne Hubei u kojoj je počela epidemija.

Svaka dva dana iz kuće sme da izađe samo jedan član porodice kako bi nabavio potrepštine, a u pokrajini Hubei u karantinu je 14 gradova.

Video: 2 simptoma koja mogu ukazati na to da ste oboleli od koronavirusa, a ne od sezonskog gripa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KatjaMilic

    2. februar 2020 | 13:26

    Ovo oko koronavirusa počinje da bude sve strašnije i po pisanom nemamo se kako zaštiti..Mislim da najpre trebamo da se štitimo od klasičnih virusa i bakterija koje se javljaju svakodnevno, a mi ih ne ubijamo, jer se verovatno nešto tako sitno, pretvori u veliki virus..Ne znam, malo se bojim iako redovno brinem o higijeni sebe, doma, stalno angažujem agencije za čišćenje kancelarije kao invekta ili istrebljivac, prosto sam postala fanatik za sterilan prostor..Mislim da ako više vodimo računa o higijeni, više ćemo biti zaštićeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA