≫ 

Napokon otkriveno koja vrsta mesa povećava rizik od srčanog udara

Stručnjaci savetuju da redukujete unos sledećih mesnih prerađevina

  • 11

Novo istraživanje je pokazalo da konzumiranje nekoliko kobasica ili slanine tokom nedelje bi moglo da bude opasno za zdravlje čoveka jer povećava rizik od srčanog i moždanog udara, upozoravaju naučnici.

Studija, u kojoj je tokom tri decenije učestvovalo 29,682 ljudi, pronašla je da oni koji su regularno konzumirali prerađeno ili crveno meso bili su skloniji nizu bolesti, pa čak i ranoj smrti. Učesnici studije koji su nedeljno jeli dve porcije crvenog, prerađenog ili živinskog meso imali su od 3 do 7 odsto veće šanse za nastanak kardiovaskularnih oboljenja.

Susnica, susiona, dimljeno meso, kobasice, slanina, pecenica Foto: Profimedia

Međutim, konzumiranje dve porcije isključivo crvenog mesa ili prerađevine, dakle ne živinskog i ribljeg, u toku jedne nedelje u proseku je povezan sa 3 odsto većim rizikom za smrt. 

Naučnici sugerišu da bi dobijeni rezultati trebalo da nas opomenu da smanjimo unos prerađenog mesa....

- Mala je razlika, ali je vredno toga tako da bi trebalo da smanjimo unos crvenog i prerađenog mesa poput barene kobasice i dimljenog mesa. Konzumiranje crvenog mesa takođe je povezano sa drugim zdravstvenim problemima kao što je rak - kaže autor studije Norina Alen.

Srčani udar, Infarkt, Bolesti srca, Srce Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/tungphoto

Nedavne studije su dokazale da  ljudi koji jedu previše crvenog mesa u svom organizmu imaju povećanje hemikalija i toksina, što izaziva kardiovaskularna oboljenja, a ona dovode do srčanog i moždanog udara, pa i smrti.

Najopasnija hemikalija koju unosimo putem crvenog mesa trimeitlamin N-oksid, koji uništava naše krvne sudove polako ali sigurno. Trimeitlamin N-oksid dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka koji zakrčuju krvotok, a to je veoma opasno. Dodaje da je dokazano da vegetarijanci i vegani imaju mnogo manji nivo ove hemikalije u krvi, što je navelo istraživače da se pozabave mesnim namirnicama i da ih detaljno istraže.

Video: Da ti voda krene na usta! Ovakav buket cveća bi svaki muškarac poželeo

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    8. februar 2020 | 07:48

    A sta su jeli nase bake i deke pa ziveli 90godina strasno nemoj ovo nemoj ono pa sta da jedemo????????moji su stalno jeli meso i sta im je falilo

  • Oki

    8. februar 2020 | 06:30

    Ala lupaju gluposti, preterase vise, odnesi doktoru kobasice i slanine pa da vidimo fal ce odbiti

  • Boža zemunac

    8. februar 2020 | 07:35

    Aha, kako da ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA