≫ 

Sekundarno pušenje nije isto što i pasivno: U pitanju je nešto gore, a najviše su pogođeni nepušači

Znamo da je pasivno pušenje indirektno udisanje duvanskog dima, ali šta je sekundarno pušenje?

  • 0
opušci foto: Telegraf

Svaki opušak cigarete, tvrde naučnici, emituje gotovo 15 odsto ukupnog nikotina koji sadrži cela cigareta, a štetne količine nikotina su prisutne i sedam dana nakon što je cigareta ugašena.

Naučnici Nacionalnog instituta za tehnologiju u SAD-u otkrili da su opušci od cigareta opasniji za ljudsko zdravlje nego se mislilo, zbog šokantne količine nikotina koja se u vazduhu stvara od njih još dugo nakon što je cigareta ugašena.

Naime, svaki opušak cigarete, tvrde naučnici, emituje gotovo 15 posto ukupnog nikotina koji sadrži cela cigareta, a premda se iz ugašene cigarete većina hemikalija emituje u prva 24 sata, otkriveno je kako su štetne količine nikotina prisutne i sedam dana nakon što je cigareta ugašena.

Cigarete, pušenje, opušci Foto: e-stock.us/Zoran Zlatković

Ova su otkrića uznemirila i Australijance, pa je njihovo Veće za rak Kvinslenda stanovnike upozorilo na tu opasnost od već dogorelih cigareta.

- U Kvinslendu nastojimo da na što više javnih površina da zabranimo pušenje, pogotovo jer neki nisu svesni koliko na zdravlje deluje 'sekundarno pušenje' - rekao je izvršni direktor Kvinslend Veća za rak Kris Mekmilan za "Dejli Mejl".

- Možda mislite da ste decu zaštitili od dima ako ne pušite u automobilu kad su deca prisutna, ali dovoljno je štetno i kad je pepeljara u vrućem autu puna opušaka koji emituju štetne hemikalije - poručio je Mekmilan.

Naučnici su takođe otkrili da su pikavci štetniji kad je vreme toplije.

- To znači da ako sedam dana ne ispraznite pepeljaru, količina izloženosti nikotinu za nepušače može biti i duplo veća- rekao je voditelj istraživanja Dastin Popendik.

Video: Neobična tradicija u vreme praznika dolazi iz Portugala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA