≫ 

Kralj lekovitog bilja: Čudotvorna indijska biljka koja leči prehladu bolje od lekova

Sveti bosiljak je biljka koja donosi brojne zdravstvene dobrobiti

  • 3
Tulsi Foto: Pixabay

Mnogi ljudi su nepoverljvi prema kućnim lekovima, a stručnjaci ističu da u većini slučajeva prirodna sredstva iz naše kuhinje mogu biti veoma efektivna u lečenju prehlada.

Kada je reč o sezonskom gripu koji pojedinici ne mogu da iznesu “na nogama” , dobro je znati da postoji jedno rešenje iz prirode koje se snažno bori sa virusima influence.

Kako navode zagovornici alternativnih metoda lečenja biljka sveti bosiljak, poznata i pod nazivom tulsi, ima čudotovorno dejstvo na ljudski organizam i predstavlja prirodni antibiotik koji ubija bakterije, a ujedno podiže imuni sistem.

List Svetog bosiljka

Sveti bosiljakse igra značajnu ulogu u zaštiti od stresa jer ima adaptogena svojstva. Dokazano je da žvakanje 10 do 12 listića ove biljke svakog dana pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska, umiruje i umanjuje stres.

Sveti bosiljak sa biberom

Kombinacija svežih listića Svetog bosiljka, đumbira, crnog bibera i cimeta. Sve što treba da uradite je da ih skuvate zajedno u vodi, a potom procedite. Prema eskpertima, ispijanje ¼ šolje ove vode na dan pomaže u oporavku organizma.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by swati (@swatgram) on

Sveti bosiljak sa medom i kurkumom

Kombinacija ovih sastojaka pomaže varenju, a takođe ima protivupalna i antigljivična svojstva koja vas štite od kašlja i prehlade.

Listići svetog bosiljka i limun

Čaj koji se pravi od listića tulsija, vode i soka od limuna ima slatkast ukus, a odličan je za probavu i ima snažno antibakterijsko dejstvo koje vas čuva od sezonskih prehlada i gripa. Za najbolje rezultate treba da se pije topao.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Weena Pradhan (@weenapradhan) on

Tinkutra od svetog bosiljka

Potrebno je da 20 g sitno seckanih stabljika svetog bosiljka ostavite u 100 ml 70%-tnog alkohola.  Nakon 15 dana procedite i čuvajte u staklenoj bočici.  Koristite kao oblog protiv osipa, za dezinfekciju rana i kod uboda insekata.

Video: Muškarci u Srbiji lude za ovom biljkom: Travar Mirko zna tajnu napnikura, boljeg od vijagre

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA