≫ 

Nema šale sa štapićem za uši: Čovek umalo ogluveo zbog zaostalog pamuka

Upotreba mnogih higijenskih sredstava zahteva dodatni oprez

  • 0
Pamučni štapići Foto: Pixabay

Pamučni štapić za čišćenje uha koristi se u milionima domova. Njegovi mekani krajevi idealni su za čišćenje ušne školjke od nečistoća, ali je odvajanje pamuka velika opasnost koja može stvoriti zdravstvene probleme, a u najgorem slučaju gubitak sluha.

To se umalo dogodilo čoveku iz Lestera, a njegova priča upozorenje je svima koji koriste higijenski proizvod. Zbog nezgode koja mu se dogodila, završio je kod specijaliste.

Doktor Nil Raitata objavio je snimak intervencije koju je morao da obavi kako bi izvukao pamuk iz ušne školjke nesrećnog pacijenta. Čovek je prethodno osetio jak svrab u uhu i pokušao je da ga otkloni štapićem. Brzo je shvatio da se deo pamuka nalazi toliko duboko u uhu, da ga je nemoguće izvaditi.

- Pacijent je prethodno dobio upalu ušnog kanala, a štapić je upotrebio kako bi smanjio neprijatnost zbog iritacije - objašnjava doktor Raitata.

Doktor je tokom pregleda video da se radi o jakoj upali, pa nije mogao da uključi standardnu usisnu sondu za uklanjanje pamuka. Umesto toga koristio je instrument za delikatne intervencije. Na kraju je upotrebio klešta kako bi potpuno izvadio deo vrha štapića. Pacijent je bio u opasnosti da trajno izgubi sluh, ali se brzo javio lekaru. Potom je upućen na dalje lečenje.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da nije bezbedno čistiti prljavštinu iz uha pomoću predmeta.

- Čišćenje ušne školjke prstima i pamučnim štapićima može gurnuti nečistoće u unutrašnjost ušnog kanala i pogoršati stanje - kažu iz organizacije i savetuju korišćenje kapi maslinovog i bademovog ulja za uklanjanje naslaga, piše Unilad.

Stručnjaci objašnjavaju da će stvrdnuta nečistoća sama ispasti tokom noći posle dve do tri nedelje. Ukoliko se to ne dogodi, savetuju posetu lekaru opšte prakse ili specijalisti.

Video: Ženu je probudio snažan bol u uvetu: Bila je u čudu kad je pogledala snimak

(N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA