• 6

Ako se složite sa ovih 6 tvrdnji moguće je da imate psihopatskih sklonosti: Šta kaže psiholog?

Da se složite sa pet tvrdnji je dovoljno da bi se videlo imate li ovakvih sklonosti

  • 6

Test "Nacionalne geografije" koji otkriva ljude sa psihopatskim sklonostima, možda je zaista najbliži stručnim testovima, ali nedovoljan da se bez dalje dijagnostike sa sigurnošću zna da li imate veze sa psihopatom.

Pročitajte sledećih šest tvrdnji i recite u sebi da li se slažete sa njima ili ne.

Uspeh je zasnovan na preživljavanju najjačih.

Kada sam frustrian, moram da ispoljim svoj bes naglas.

Ljubav je precenjena.

Za mene je ispravno sve ono što mogu da izmuvam i prođem sa tim.

Divim se pametnoj prevari, barem malo.

Govorim ljudima sve ono što žele da čuju kako bih dobio/la ono što hoću.

Ako ste se složili sa jednom do dve tvrdnje znači da ste empatični; ako ste se složili sa tri do četiri tvrdnje znači da ste na granici; ako ste se složili sa 5 ili više tvrdnji znači da postoji mogućnost da imate psihopatske sklonosti.

psihopata, psiho

Foto: Pixabay.com

Psiholog Aleksandra Janković, koja se godinama bavila psihodijagnostikom kaže da ne postoji jedan konkretan test koji može otkriti psihopatske sklonosti već čitav niz instrumentalnih tekstova koji su napravljeni da prepoznaju takve tendencije u ličnosti.

- Brzinski testovi mogu da posluže samo kao socijalna razonoda, ali nisu istiniti u pravom smislu te reči. Prvo, termin psihopata više ne postoji. Takav poremećaj ličnosti danas bi odgovarao antisocijalnom poremećaju ličnosti. Postoji međunarodna klasifikacija koja bukvalno definiše kriterijume, a opet treba da bude ispunjeno dosta stavki od onih koje su tu predložene da bismo mogli da tvrdimo da je neko psihopata.

Ozbiljnija dijagnostika podrazumeva da budu primenjeni svi projektivni testovi poput Rošarhovog i Mahoverovog testa.

- Kod svih psihopata postoji odsustvo empatije, neka vrsta socijalne manipulativnosti, postizanje cilja koji je njima ugodan, opravdava sredstvo, često su agresivni i impulsivni.

Tačno ono što kod njih postoji je odsustvo empatija, vrsta neke socijalne manipulativnosti cilj koji je njima ugodan, opravdava sredstvo, često agresivnost i impulsivnost.

psihopata, psiho

Foto: Pixabay.com

Postoje i oni "psihopate" koji razviju uvid da nešto sa njima nije u redu, pa potraže stručnu pomoć. Ali, da li se psihopatija uopšte može lečiti?

- Ništa se ne može uraditi preko noći. Psihoterapija je najbolje sredstvo koje može da pomogne osobama sa antisocijalnim poremećajima ličnosti i te negativne stvari drži pod kontrolom. Ovakva vrsta testova nije validna jer postoje vrlo dobri testovi, a ujedno je jako važno da ih primenjuju stručnjaci koji znaju da ih protumače.

Video: Psihijatrijski bolesnik upao u policijsku stanicu naoružan nožem, pa završio šokiran

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima