Najiskusniji lekari u šoku: Zbog policističnih jajnika pacijentkinji počele da rastu dlake u ustima

Uzrok je bolest pod nazivom oralni hirzutizam

  • 0

Dlake se mogu pojaviti u čudnim oblicima i na neverovatnim mestima na telu. Ipak, sada se pojavio šokantan slučaj koji je iznenadio i najiskusnije lekare - dlake koje rastu u ustima.

Neimenovana pacijentkinja je primetila da se nešto čudno dešava u njenom telu kada je  u 19. godini otkrila male dlačice na desnima. U to vreme, doktori su dijagnostikovali sindrom policističnih jajnika (PCOS) - poremećaj koji karakteriše višak muških hormona, a zatim su joj hirurški otklonili folikule dlaka i prepisali kontracepcijske pilule kao terapiju.

Kada se pacijentkinja vratila u kliniku šest godina kasnije, doktori su otkrili da su se dlačice dodatno proširile u ustima, odnosno na samim desnima, kao i na području vrata i brade.

Kako su ustanovili lekari, dlačice su naglo iznikle pošto je devojka prestala da uzima kontracepciju, koja je bila deo njene redovne terapije.

Uzrok ovog retkog oboljenja je nepoznat. Dok sindrom policističnih jajnika može da izazove pojačan rast dlaka na licu i telu, do sada je poznato samo pet prethodno zabeleženih slučajeva oralnog hirzutizma ili rasta dlake u ustima.

Tačan uzrok folikularne anomalije još uvek nije poznat, zaključuje se u izveštaju lekara.

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA