• 5

Prostata je organ koji najčešće oboljeva kod muškaraca: Ove simptome nikada ne smete ignorisati!

Kada dođe do uvećanja prostate, nastaju veliki problemi

  • 5

Iako je po dimenzijama mala, prostata može da predstavlja ne veliki, već ogroman problem ukoliko dođe do njenog uvećanja. U pitanju je žlezda reproduktivnog sistema muškarca, koja je pod direktnim uticajem glavnog muškog polnog hormona. Kod većine muškaraca, sa godinama dolazi do uvećanja prostate, koja počinje da vrši pritisak na mokraćnu cev. To onda dalje izaziva čitav niz problema što otežava svakodnevno normalno funkcionisanje.

Statistike su neumoljive - od svih unutrašnjih ljudskih organa, najčešće oboljeva prostata. Tri vrste oboljenja kojima je ona podložna su uvećanje, zapaljenje i karcinom. Kod muškaraca sa godinama dolazi do opadanja nivoa glavnog muškog hormona i proporcionalno tome do rasta glavnog ženskog hormona, koji se smatra jednim od pokretača uvećanja prostate. Pa tako, već od 30-te godine kod pojedinih muškaraca može doći do uvećane prostate, nakon 50-te oboli svaki treći a u 70-im svaki drugi muškarac.

Mlađu populaciju najčešće pogađa zapaljenje prostate - prostatitis, koji je uzrokovan različitim bakterijama. Može biti akutan, praćen jakim bolovima i visokom temperaturom i hroničan (tišteći i dosadni bolovi u predelu male karlice, osećaj hladnoće polnih organa). Takvo stanje često može da dovede do urinarnih infekcija i zapaljenja semenih kanala, kao i do erektilne disfunkcije.

Benigno uvećanje prostate je veoma često kod muškaraca starijih od 45 godina. Ono nastaje usled povećanja ćelija prostate, koja se onda i sama uveća. Zdrava prostata je veličine kestena a uvećana može da dostigne i veličinu grejpfruta. Ona tada vrši jak pritisak na okolno tkivo i na deo uretre, te to uzrokuje razne urinarne probleme.

Neki od simptoma koji se mogu javiti su:

- potreba za čestim mokrenjem, nekada vrlo iznenada

- učestalo noćno mokrenje

- nepotpuno pražnjenje bešike

- otežano mokrenje

- bol pri mokrenju

- slab ili isprekidan mlaz

- osećaj da bešika nije ispražnjena do kraja

- nevoljno curenje ili kapanje mokraće itd.

Prostata

Foto: Pixabay

Ukoliko postoji jedan ili više ovakvih simptoma, to je sigurno znak benignog uvećanja prostate i neophodno je da se leči na vreme i na odgovarajući način. Inače, redovne kontrole prostate treba sprovoditi jednom godišnje, od navršene 45 godine života. One imaju za cilj da se blagovremeno otkrije oboljenje. Nekada benigno uvećanje može proći bez ikakvih simptoma ali u međuvremenu dovodi do ozbiljnog oštećenja bešike ili bubrega. Zato se redovnom kontolom i to može sprečiti. Bitno je napomenuti da mnogi muškarci čija je prostata uvećana, mogu imati i dodatni problem - oslabljenu potenciju. Preventivnim delovanjem i lečenjem, sve ove neprijatnosti uključujući i operaciju prostate, se mogu izbeći.

U slučaju karcinoma prostate, potpuno izlečenje je skoro uvek moguće ukoliko se rak otkrije na vreme, tj. u početnom stadijumu. Simptomi kancera se nažalost javljaju tek u poodmakloj fazi, kada je izlečenje neizvesno. Dakle, još jedan razlog da se muškarci ne plaše pregleda i redovno idu na kontrole.

Savremena naučna ispitivanja su nedvosmisleno potvrdila da su pojedini biljni sastojci i te kako efikasni u smanjivanju tegoba uvećane prostate ali i da se mogu koristiti i u svrhu prevencije. Trenutno jedan od boljih biljnih preparata za tretiranje problema prostate na tržistu je Prostate Potencijal, čija komplesnost formule utiče na ublažavanje svih simptma obolele prostate. Ovaj preparat je nastao kao plod dugogodišnjeg iskustva našeg poznatog specijaliste urologije Dr Gordana Popovića iz ordinacije Potencijal.

Muškarci, ako volite sebe, brinite o svom zdravlju na vreme!

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novi Sad

    Prijatelji za prostatu trebate da pijete ulje od bundevinog semena, Vrbovicu caj i caj od koprivinog KORENA. Ovo SIGURNO pomaze ali treba svakodnevno koristiti i rezultati su tek za mesec dana. Nema na cemu.

  • Filip

    Imam 32 i besika mi je kao kod penzionera od 60 god. Kao protocni bojler sam...

  • nikolas

    KAD PREDJETE 50 GODINA OBAVEZNO SE KONTROLISITE SVAKE GODINE KOD UROLOGA !!! AKO MOKRITE NOCU OTEZANO VISE PUTA -HITNO KOD DOKTORA JER JE BOLEST PODMUKLA I KARCINOM JE VEOMA OPASAN !! TO JE NA ZAPADU BOLEST BROJ 1 KOD MUSKARACA OD KOJE SE UMIRE !!! PIJTE CAJEVE OD KOPRIVE I PIVO TAMNO -UZIMAJTE DOVOLJNO TECNOSTI 2-3LITRE DNEVNO OBAVEZNO!! NEMCI KOJI LOCU PIVO NAJMANJE OBOLJEVAJU OD PROSTATE!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima