• 3

Naučnici prvi put genetski izmenili imuni sistem kod tri pacijenta obolela od raka

Revolucija u biomedicinskom istraživanju

  • 3

Američki naučnici uspeli su prvi put bez izazivanja nuspojava genetski da izmene imuni sistem tri pacijenta obolela od raka uz pomoć CRISPR-a, novog alata koji uvodi revoluciju u biomedicinska istraživanja.

Nestrpljivo iščekivani rezultati prve faze kliničkog istraživanja objavljeni su u četvrtak u časopisu Science i predstavljaju novi iskorak koji još ne dokazuje da se CRISPR može koristiti za borbu protiv raka.

Ćelije raka

Foto: Pixabay

Pomoću virusa naoružali T-ćelije

Jedan od pacijenata u međuvremenu je preminuo, a kod dvoje je došlo do pogoršanja bolesti, no istraživanje je pokazalo da je tehnika neškodljiva.

Naučnici sa Univerziteta Pensilvanija izdvojili su T-ćelije iz krvi pacijenata i pomoću CRISPR-a uklonili gene iz ćelija koji bi mogli da ometaju sposobnost imunog sistema da se bori protiv raka.

Potom su pomoću virusa naoružali T-ćelije za napad na belančevinu uobičajenu na ćelijama raka, poznatu kao NY-ESO-1, i potom vratili ćelije u pacijente.

Do sada nisu postignuti veliki klinički rezultati

Vođa istraživanja Edvard Stadtmauer rekao je za AFP da lečenje T-ćelijama koje koristi pacijentov imuni sistem za uništavanje raka predstavlja prekretnicu u proteklom desetleću, ali dodao je da čak i s tom tehnologijom ima mnogo pacijenata koji ne reaguju.

Ideja u ovom istraživanju je da se kombinuju dva nova pristupa kako bi se još više osnažile T-ćelije.

Do sada nisu postignuti veliki klinički rezultati, ali on ocenjuje da je važnost ove studije u tome što je uspešno sproveden taj vrlo komplikovan postupak.

(Telegraf.rs/HINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima