• 3

Alarmantna studija tvrdi da je "nemoguće obuzdati" koronavirus, evo i zašto

Novi podaci o virusu koji je ubio više ljudi nego SARS

  • 3

Naime, u petak je časopis JAMA otkrio da najveće širenje koronavirusa dogodilo u samoj bolnici, na raznim odeljenjima ustanove u Vuhanu, među zdravstvenim radnicima i pacijentima koji su u visokom riziku.

Dr Tom Friden, bivši direktor američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti rekao je da to znači da je koronavirus "izuzetno zarazan".

- Virus je možda nemoguće obuzdati - baš kao što se ni prehlada ni grip ne mogu zaustaviti, ali uticaj na zdravlje i društvo može biti poguban. Izuzetni napori Kine da zaustavi širenje virusa, čak i ako nisu uspešni, mogu da uspore njegovo širenje i poboljšaju sposobnost Kine i sveta da ograniči štetu koju virus izaziva - rekao je on.

U studiji se navodi da je jedan pacijent primljen u bolnicu u Vuhanu uspeo da zarazi čak 10 zdravstvenih raznika.

Ukupno 138 pacijenata je virus dobilo u periodu od 1. do 28. januara, a u 41 odsto slučajeva virus su dobili u samoj bolnici.

Primer ovog pacijenta ukazao je na visok nivo opasnosti u bolnicama tokom prve faze epidemije, a sada se već procenjuje da jedan pacijent zarazi 2,2 osobe.

- Ako je ovo tačno, to povrđuje da su neki pacijenti verovatno mnogo zarazniji od drugih što predstavlja dalje poteškoće u upravljanju njihovim slučajevima.

Medicinsko osoblje u epicentru virusa takođe je preopterećeno i nema dovoljno zaštitne opreme, priznao je u četvrtak zamenih guvernera provincije Hubei.

Broj smrtnih slučajeva prešao je 900 čineći ga smrtonosnijim od teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS).

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Problematičan učenik

    Prosuli amerikanci ili rusi nema trećeg

  • Hm...

    Uskoro će ameri da ponude vakcinu protiv gripa.Zbog toga i ova vest.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima