• 0

Beli mrs je neizostavan na srpskoj trpezi: Niko ne broji kalorije, a trebalo bi

Sir i kajmak nisu što su nekad bili

  • 0

Ako na stolu nema belog mrsa, onda definitivno niste za nekom trpezom u zapadnoj Srbiji, jer generacije Šumadinca i Zlatiborca odrasle su upravo na siru i kajmaku.

Ali, sve češće se može čuti da ipak ovi mlečni proizvodi i nisu baš tako zdravi, a ni neophodni u ishrani, pa nutricionisti preporučuju unos od 8 do 10 procenata na dnevnom nivou.

beli mrs

foto: RINA

- To je otprilike jedna šolja od dvesta mililitara kiselo-mlečnog napitka, ili 100 grama sira i kajmaka ili drugog mlečnog proizvoda - kazala je nutricionista Sonja Nikaćević. Ona dodaje da je važno znati i kakvog su kvaliteta namirnice koje unosimo, jer sir i kajmak nisu kao što su nekad bili.

- Pre su to bili pravi domaći proizvodi koje su pravile naše bake i majke, nisu sadržali nikakve primese, adititve, konzervanse, dodatake za aromu i ukus. Danas su sir i kajmak industrujski proizvod i prosto sve te dodatke sadrže, i ne možemo da ih poredimo sa nekadašnjim - dodala je Nikaćevićeva.

Međutim, kad je nešto lepo i dobro - ko još meri, pa se uvek nađe izgovor da se sir i kajmak nađu na trpezi.

- Pojedini doktori nam preporučuju da pijemo šumeće tablete, dok drugi nam savetuju što više mlečnih proizvoda. Moj rođak iz Ivanjice koji je dočekao
duboku starost, na pitanje šta te je održalo toliko dugo u životu, rekao mije samo beli mrs - kazala je Ranka Blagojević za ageniciju RINA, iz Gornje
Gorevnice kod Čačka.

beli mrs

Sonja Nikaćević / foto: RINA

Ipak, rešenje jeste u umerenosti jer samo tada može se reći da je vuk sit, a ovce na broju.

(Telegraf.rs/RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima