Kada nadutost stomaka može da bude znak da se u vašem organizmu dešava nešto opasno

Nadimanje stomaka je stanje koje smo svi iskuslili nekada u životu

  • 1

Iako je u brojnim slučajevima nadimanje bezazlene prirode, ponekad, ono može da bude znak ozbiljnog stanja.

Dr Kajl Staler gastorenteorolog sa Univerziteta u Masačusetsu kaže da nadimanje vrlo brzo može da učini da nam se stomak vidno uveća. Prati ga osećaj napetosti, a u nekim slučajevima nadimanje može da bude simptom pritajene bolesti.

Nadimanje može da bude znak nekog poremećaja kao što je sindrom iritabilnih creva, upalnih bolesti creva pa čak i za neke vrste raka.

Kada se uz nadutost pojave i gasovi, grčevi, retke stolice ili zatvor, to je jasan znak da nešto nije u redu sa vašim sistemom za varenje.

Jedan od uzroka može da bude i pojava kandide u crevima.

Kandida je gljivica, zapravo oblik kvasca, a veoma mala količina ove gljivice normalno živi u ljudskom organizmu (ustima i crevima).

infekcija Foto: Pixabay.com

Ali kada se prekomerno proizvede, tj. kada se kandida prekomerno namnoži, tada dovodi do zdravstvenih tegoba. Tako može da razbije zid creva i prodre u krvotok – oslobađajući toksične nusprodukte u vaše telo i da izazove sindrom curenja creva i kandidijazu.

Ovakvo stanje naziva se infekcija kandidom. Prekomerno razmožavanje kandide u organizmu zapravo može dovesti do mnogih različitih zdravstvenih problema, od probavnih, pa sve do depresije. Sa druge strane, infekcija kandidom može da zahvati takoreći sve delove tela.

Kako se leči kandida?

Da biste je uspešno tretirali, morate uraditi tri stvari: zaustaviti prekomerni rast ove vrste gljivica, ”izgraditi” prijateljske bakterije i izlečiti creva, tako da kandida više ne može ući u krvotok.

Prvi korak: uklanjanje prekomernog rasta kandide, koji uglavnom zahteva prelazak na dijetu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i izbegavanje/eliminaciju šećera.

Šećer je ono što hrani kandidu. Počnite tako što ćete eliminisati šećer u svim njegovim jednostavnim oblicima – kao što su slatkiši, deserti, alkohol i brašno. U isto vreme, smanjite na samo 1 šolju dnevno složenijih ugljenih hidrata, kao što su žitarice, pasulj, voće, hleb, paste i krompir. Ovo će pomoći da se spreči rast kandide i na kraju će uzrokovati da ona nestane.

Takođe preporučujemo da ne uzimate ni previše fermentisanih namirnica. To je zato što, iako je opšte poznato da one pomažu u ishrani dobrih bakterija, većina ljudi ne shvata da se gljiva kandida hrani na potpuno isti način.

Pored ove anti-kandida dijete, preporučuje se da pacijenti koriste lekove protiv gljivica, najmanje mesec dana.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA