≫ 

Recite zbogom tetovažama u boji: EU želi da zabrani njihovo mastilo zbog mnogih rizika po zdravlje

Čini se da tetovaže u boji postaju prošlost

  • 5
tetovaže u boji, tetoviranje foto: pixabay.com

Evropska Unija želi za zabrani zeleno i plavo mastilo za tetovaže zbog novog zakona Pravilnika o upotrebi kozmetičkih proizvoda koji je iste ove boje zabranio i u farbama za kosu.

Evropska agencija za hemikalije (ECHA) traži da se odmah zabrane navedene boje kao osnove za tetovaže jer nisu preporučljive ni u kozmetičkom korišćenju, kao i da se hitno proceni da li je crno mastilo takođe pogodno za upotrebu.

Evropska komisija navodi da je trenutno više od 100 nijansi mastila, ali i 100 aditiva takođe u upotrebi.

- Većina mastila za tetoviranje se u Evropsku Uniju uvozi iz Sjedinjenih Američkih Država, dok su PMU mastila proizvdena u Evropi. Njihovi pigmenti nisu specifično proizvedeni za tetovaže i generalno su lošeg kvaliteta i jasnoće - naveli su dodajući da većina ovih mastila nije prikladna za upotrebu u kozmetičkoj industriji.

Tvrde i da ove boje imaju više toksina, navodeći da se u nekim zemaljama EU dodaju automobilske boje ili toneri u mastila za tetovaže kako bi ona bila postojanija.

Štaviše, do 300 nijansi se meša zajedno kako bi se stvorila tetovaža u boji, što čini prepoznavanje toksina većim izazovom.

Da li tetovaže mogu uzrokovati rak?

tetovaže u boji, tetoviranje foto: pixabay.com

To je pitanje na koje istraživači odgovor traže godinama. Iako još uvek ne postoji direktna veza između tetovaža i raka kože, postoje neki sastojci u mastilu koji bi mogli biti povezani sa karcinomom.

Kada je reč o raku kože, crna mastila mogu biti posebno opasna jer sadrže visok nivo benzopirena. Zdravstveni radnici su posebno zabrinuti zbog efekta crne boje za tetovažu jer je to najčešće korišćena boja.

"Blackout" tetovaže takođe su izazvale značajnu zabrinutost kod zdravstvenih istraživača. Novi trend može biti posebno opasan jer zahteva od pojedinaca da im veliki delovi tela budu prekriveni gustim, teškim crnim mastilom.

Pored straha od kancerogenih materija koje se nalaze u mastilu, pojedini su takođe zabrinuti zbog načina na koji ove tetovaže prekrivaju telo.

Promena pigmentacije kože jedan je od najranijih znakova raka kože, posebno melanoma. Kada je telo "zamračeno" mastilom za tetovaže, pojedinci možda neće moći da primete ove promene odmah. Iz tog razloga tetovaže se nikada ne smeju stavljati na već postojeće mladeže, belege ili druge promene na koži ili abnormalnosti.

Drugi razlog je zabrinutost šta se dešava sa tetovažom nakon nekog vremena. Vremenom, tetovaže blede i gube pigmentaciju. To posebno važi za crne tetovaže koje imaju tendenciju da se mnogo brže raspadnu. Kada tetovaža počne da bledi i gubi pigment može da stvori mnoga jedinjenja koja mogu biti okidač za rak.

Tetovaže mogu izazvati alergijske reakcije

Impresivne tetovaže na leđima Foto: Instagram/pissaro_tattoo

Ako je vaša koža osetljiva na određene parfeme, proizvode za šminkanje ili losione možda bi dobro trebalo da razmislite pre nego što uradite tetovažu. Prilično je uobičajeno da pojedinci imaju alergijsku reakciju na boje koje se koriste u tetovažama. Mastilo zna biti puno mnogih hemikalija i neprirodnih sastojaka koji mogu nadražiti nečiju kožu.

I hepatitis

tetovaže u boji, tetoviranje foto: pixabay.com

Hepatitis je glavna briga kada su u pitanju tetovaže. Prenosi se isključivo među pojedincima koji dele igle. Zbog toga je apsolutno važno istražiti salon za tetovaže pre nego što im dozvolite da vam crtaju po telu. Posetite njihov lokal više puta i vodite računa o tome da zaposleni nose rukavice i čiste igle pre svakog tetoviranja.

Prave probleme i sa magnetnom rezonancom

magnetna rezonanca, skener, bolnica, lekari, pacijent, bolest Foto: Pixabay

Ako imate zdravstveno stanje koje redovno zahteva magnetnu rezonancu, onda ćete možda morati da odložite tetoviranje. Iako je to retko, bilo je slučajeva da su tetovirani pojedinci doživeli komplikacije na magentnoj rezonanci. Ponekada magneti mogu izazvati reakcije oko tetoviranog područja, uključujući crvenilo, oticanje, a u nekim slučajevima čak i opekotine prvog ili drugog stepena.

Druga briga je tačnost rezultata kod tetoviranog pojedinca. Pošto magnetna rezonanca proizvodi slike organa i struktura tela u sivoj skali, rezultati se teško mogu pročitati kada se mastilo za tetoviranje pomeša sa slikom. Crvena mastila su posebno poznata po tome.

Video: Vrela Vanda Ikardi uradila tetovaže na najintimnijim delovima tela i sve je snimala

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    24. februar 2020 | 16:14

    Interesantno. Zabranjuju tetovaže u boji zbog štetnosti po zdravlje, a dozvoljavaju prodaju alkohola i cigareta

  • y

    24. februar 2020 | 14:31

    Ovo se trebalo zabranit davno.

  • 1111

    24. februar 2020 | 17:25

    Kako su brizni. Zabranjuju tetovaze a bacaju osiromasheni uranijum na smaku zemlju dge im se ukaze prilika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA