Ispovest lekara koji je izvršio 9 autopsija na umrlima od korone: "U plućima smo našli samo sluz"

Do sada je urađeno ukupno 12 autopsija, od čega je tim profesora doktora Liu Langa sa Medicinskog fakulteta u Vuhanu uradio devet

  • 4

Serija autopsija izvršenih nad preminulima od korona virusa otkrila je informacije od vitalnog značaja za klinički tretman bolesti, okriva forenzičar koji je radio obdukcije.

Liu Lang, profesor doktor na Medicinskom fakultetu u Vuhanu izneo je neka saznanja u nedavnom intervjuu.

Liu Lang, forenzičar profesor doktor Medicinskog fakulteta u Vuhanu Profesor doktor Liu Lang FOTO: screenshot/CCTV

Prva autopsija izvršena je 16. februara, a do sada kineski naučnici obavili su 12 obdukcija, dok je Liujev tim radio na devet.

Patološki nalazi ukazuju da Covid-19 ima sličnosti sa SARS-om, ali da bolest ima i druge karakteristike. Sudeći po izveštajima, bolest izaziva distalnu alveolarnu štetu, tačnije u disajnim putevima pronađena je velika količina lepljivog šlajma. Ovo je problem na koji bi trebalo da bude obraćeno najviše pažnje.

- Na primer, normalno plućno krilo na dodir je kao sunđer, jer je u njemu vazduh. Ali, plućno krilo zaraženo korona virusom ne izgleda tako. To više nije plućno krilo, to je konsolidacija (promena karakteristična za upalu pluća). Nešto drugo se nalazi u plućima i zbog toga morate da znate koja je to patološka promena i kako se leči. U suprotnom je beskorisno, kao da puštate kiseonik u zatvorene puteve. Morate da odblokirate put pre nego što pošaljete vozilo - rekao je doktor Lang.

Uz napomenu da su autopsije preminulih od korone veoma rizične, doktor je istakao da bi ga bilo sramota da ne može da doprinese odbrani od virusa.

Ceo intervju sa dokrotom Langom pogledajte u videu na početku teksta.

Video: 2 simptoma koja mogu ukazati na to da ste oboleli od koronavirusa, a ne od sezonskog gripa

(D. Ivanović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    2. mart 2020 | 15:35

    Nedao bog kod nas da dodje. Pa mi ni u potodilistima nemamo nista ni gaze ni pelene, spriceve, epruvete za briseve, klipse za rane, da ne pominjem ono sto se vec godinama kupuje. Znaci nemamo nista jer sve se odnese privatno nije tacno da se bolnice ne snabdevaju bas toliko. Zato i daju ovakve glupe izjave. Da umire ljude jer svakako nece moci da im pomognu

  • Mixx

    2. mart 2020 | 14:36

    Jok, naci ces 200 eurau plucima

  • sanja

    2. mart 2020 | 15:26

    Ma običan grip, najsmešniji virus u istoriji čovečanstva kako reče naš epidemiolog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA