Danski trik za sreću: Brčkanje u hladnoj vodi popravlja raspoloženje, budi čula, olakšava mamurluk

Hladna voda izaziva nalet energije, jer telo stupa u „bori se ili beži” stanje. Postoji oko 90 klubova za zimsko plivanje širom Danske sa 20.000 članova

  • 0
Džona Džinton/nordijsko jutarnje kupanje u ledenoj vodi Foto: Printscreen/YouTube/Jonna Jinton

Sve veći broj Danaca se kupa u ledenoj vodi kako bi odagnali zimsku depresiju, dok pojedine kompanije ovu aktivnost uključuju u svoj timbilding. Od novembra do februara, saune i džakuziji su u punom pogonu, a mnogi stanovnici Kopenhagena imaju običaj da se brčkaju u ledenom moru, čija temperatura tokom zime opadne i do 2°C.

Zimsko brčkanje i saune nisu nova tradicija u skandinavskim zemljama. Iako nedostaje naučnih dokaza koji bi potkrepili ovu tvrdnju, mnogi Skandinavci na kupanje u hladnoj vodi gledaju kao na aktivnost koja popravlja raspoloženje, pospešuje osećaj zadovoljstva i neguje zajedništvo.

Postoji oko 90 zvaničnih klubova za zimsko plivanje širom Danske sa 20.000 prijavljenih članova, piše BBC.

- Danska može biti veoma sumorna između novembra i aprila, kada nema puno dnevne svetlosti, pa se desi da sedmicama ne vidimo Sunca. Mnogi ljudi, uključujući i mene, pate od blage zimske depresije - kaže Mikel Falk Meler, član jednog kluba za zimsko plivanje, dodajući da skok u ledenu vodu pruža neverovatan nalet energije i endorfina - U Skandinavcima postoji težnja da pronađu alternativne izvore endorfina u prirodi, jer ga ne dobijamo dovoljno od Sunca - objašnjava Meler.

Pojedine velnes kompanije su usvojile ovu aktivnost kao deo pogodnosti koje pružaju svojim klijentima. Među njima je i spa-hotel ''Kurhotel Skodsborg'' iz okoline Kopenhagena, koji svojim gostima pruža mogućnost da borave u toploj sauni uz instruktora, koji ih podučava tehnikama disanja, meditaciji i primeni eteričnih ulja, pa da potom urone u obližnje Baltičko more, čija temperatura obično iznosi oko 4°C.

Naučno pokriće oskudno

Zanimljivo je da još nije urađeno temeljno istraživanje koje bi se pozabavilo zdravstvenim pogodnostima kupanja u hladnoj vodi. Sa fiziološke tačke gledišta, negativne strane su opasnost od naglog srčanog udara, hipotermije i utapanja. Sa druge strane, hladna voda budi čula i izaziva nalet energije, jer telo stupa u „bori se ili beži” stanje. Mnogi ljudi, a pogotovo sportisti, primenjuju hladne kupke kako bi smanjili otok ili upalu.

Pored telesnog, Danci ističu i pogodnosti po mentalno zdravlje. Kako objašnjava Stiven Har iz Kopenhagena, on se trudi da bar jednom nedeljno pliva u kopenhagenskoj luci.

- Plivanje u hladnoj vodi mi resetuje mozak, naročito ako sam imao naporan dan na poslu ili ukoliko sam mamuran. Uvek se osećam pozitivnije posle toga. To je dobar trik da se unese više sreće u život dok traje hladno vreme, koje nas deprimira - kaže Stiven.

kupanje u hladnoj vodi foto: pixabay.com

Uprkos nedostatku naučnih dokaza koji svedoče o tome u kolikoj meri je hladna voda zaista pogodna po naše telo i um, Danci su ubeđeni u njenu korist. U gradovima poput Kopenhagena i Orhusa je omogućeno plivanje tamošnjim primorskim lukama nakon što su vlasti preusmerile izliv otpadne vode drugde i time učinile gradske luke čistijima.

Zaposleni u firmi ''Organic Basics'', koja se bavi proizvodnjom donjeg veša organskog porekla, svakog prvog radnog dana u godini odlaze na grupno brčkanje u hladnoj vodi. Kristofer Imanuel, osnivač firme, tvrdi da na taj način njegove kolege izlaze iz svoje zone komfora i stiču priliku da bolje upoznaju jedni druge.

Za mnoge Dance, zajednički odlazak u saunu i kupanje u hladnoj vodi je i prilika da se oslobode straha i da budu u dodiru sa svojim telom i umom. Stručnjaci, opet, ističu da ono što istinski nedostaje jeste jedna studija koja će izolovano ispitati učinak koji hladnoća ima na kontrolisanu grupu ispitanika.

(N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA