≫ 

Ove promene u vidu mogu biti znak tumora mozga

Tumor na mozgu može da se razvija i polako i brzo, u zavisnosti od toga koliko brzo raste

  • 0
Mozak Pixabay

Prema mišljenju instituta za istraživanje raka u Velikoj Britaniji simptomi raka mozga mogu da se ispolje tokom nekoliko meseci, ali i godina, ako je reč o tumori koji sporo raste.

Simptomi koje daje zavise od toga koji je deo mozga zahvaćen, a jedan od znakova na koje treba da obratite pažnju je oslabljena sposobnost da vidite iz ugla vašiih očiju.

Ova oslabljena mogućnost može da vas dovede do toga da udarate o predmete dok hodate sa vaše leve i desne strane.

Generalno, osoba primećuje oslabljeni vid koji se vremenom pogoršava, a naočare ne pružaju nikakvu pomoć. Moguće je da se vid vraća, pa ponovo nestaje.

Ostali simptomi povezani sa vidimo mogu biti:

- Lebdeći oblici

- Tunel vizija

- Glavobolja

- Mučnina, povraćanje, pospanost

- Mentalne promene ili promene u ponašanju, problem s pamćenjem

- Slabost ili paraliza na jednoj strani tela

Skener mozga, mozak Foto: Tanjug/AP/American Medical Association

Fakotri rizika su godine, genetska predispozicija, gojaznost, ugrožen imuni sistem, izloženost industrijskim hemikalijama, prethodna radijacija, tj. zračenje.

Oko pedeset odsto tumora mozga nastaje u samom mozgu. Uz nekoliko izuzetaka, ovi tumori nisu dovoljno dobro lokalizovani da bi se mogli potpuno odstraniti. Brzina njihovog rašćenja je različita, i u malignijim slučajevima rastu velikom brzinom. Neki mogu polako da rastu godinama, a drugi dovode do brze smrti za vrlo kratko vreme.

Čak iako se ne može obezbediti potpuno izlečenje, hirurgija može biti korisna mnogim ljudima koji imaju ovu vrstu tumora. Međutim, kad je nepotpuno odstranjen, tumor ponovo počinje da raste i izgledi pacijenta zavise od brzine kojom on raste. Rašćenje nekih od ovih tumora usporava se rendgenskim i drugim zračenjem koje se često preduzima posle operacije.

Ponekad je položaj tumora takav da mu hirurg ne može neposredno prići, a da ne rizikuje da dođe do ozbiljnih posledica ili čak do gubitka života. U drugim slučajevima, operacija za smanjenje pritiska na mozak može se relativno bezbedno obaviti i pacijentu doneti olakšanje za izvestan period vremena koji, već prema slučaju, može biti duži ili kraći.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA