≫ 

Menstrualni bolovi ponekad mogu da budu znak drugih ozbiljnijih zdravstvenih stanja

Simptomi menstruacije mogu da budu znak i nekih drugih ozbiljnijih stanja...

  • 0
Rak debolog creva, debolo crevo, bol u stomaku Foto: Shutterstock

I dok neke žene prolaze kroz predmenstrualni i menstrualni ciklus ne osećajući ništa, druge imaju neprijatne bolove koji traju i po nekoliko dana.

Istina je da su simptomi drugačiji za svaku ženu. Jedne imaju blage bolove, dok se druge suočavaju sa neizdrživim bolovima, odlivima i neprijatnom nadutošću stomaka.

Ono što mnoge žene ne znaju jeste da simptomi menstruacije mogu da budu znak i nekih drugih ozbiljnijih stanja.

Miomi na materici ili polipi

U pitanju su nekancerogene izrasline koje mogu da se jave bilo gde u materici. Simptomi se razlikuju u zavisnosti od njihove veličine, što su veći to su simptomi teži. Većina žena sa polipima i miomima ima nepravilno krvarenje, bolove i grčeve u karlici.

U nekim slučajevima, ako se ne tretiraju, mogu da dovedu do neplodnosti, pa ukoliko imate neki od simptoma najbolje je da se javite svom ginekologu.

Endometrioza

Bolne menstruacije su jedan od glavnih simptoma endometrioze. Ovo hronično stanje javlja se kada se tkivo sa sluznice materice nađe izvan materice – u delovima tela kao što su jajnici, jajovodi, stomak, bešika.

Kod žena koje imaju ovaj problem menstrualni bolovi su naglašeniji od normalnih menstrualnih bolova i počinju nekoliko dana pre ciklusa i traju sve do njegovog završetka.

materica Materica / Foto: Pixabay

Adenomioza

Adenomioza se može smatrati jako čestim oblikom endometrioze koji je karakterističan po urastanju endometrijskog tkiva u mišićne zidove materice.

Ovo oboljenje najčešće pogađa žene između 35 i 50 godina starosti.

Adenomioza nije u potpunosti isto što i endometrioza jer endometrioza podrazumeva da tkivo endometrijuma raste izvan same materice, što nije slučaj sa adenomiozom, iako je veoma često da žene sa adenomiozom imaju i endometriozu. Radi se o urastanju endometrijuma dublje, u sam mišićni sloj materice - miometrijum. Radi se o benignom oboljenju, baš kao što je slučaj i sa endometriozom.

Ovo stanje izaziva veće krvarenje tokom ciklusa pa žene sa adenomizom mogu da budu anemične.

Ciste na jajniku

Ciste na jajniku mogu da izazovu neregularno krvarenje. Većina cisti ne pravi nikakve smetnje dok ne postanu sasvim velike. Simptomi su nadutost i težina u stomaku.

Razgovarajte sa svojim ginekologom ukoliko smatrate da imate ciste na jajnuku.

Policistični jajnici

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je najčešći hormonski poremećaj kod žena u reproduktivnom periodu.

Znaci i simptomi, s obzirom na vrstu i težinu bolesti, variraju od osobe do osobe. Najčešće su u pitanju menstrualni poremećaji. Primeri menstrualnog poremećaja uključuju menstrualne intervale duže od 35 dana; manje od osam menstrualnih ciklusa godišnje; izostanak menstruacije četiri meseca i duže; produženo krvarenje koje može biti slabo ili obilno.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA