≫ 

Danas se Šapcu divi čitava Srbija: Doneta odluka da će grad finansirati vakcine protiv HPV virusa

I to sve zahvaljujući Mariji Ratković koja je rešila da će raditi na edukaciji kada su oboljenja izazvana HPV-om u pitanju

  • 11
Marija Ratković Marija Ratković / foto: printscreen/youtube/Televizija Šabac

Tvit Marije Ratković da je grad Šabac danas jednoglasno usvojio odluku o finansiranju HPV vakcine i da je od danas ona u ovom gradu besplatna za sve koji žele da se zaštite, oduševila je čitavu Tviter zajednicu, ali i javnost.

Prema Odluci o finansiranju programa preporučene aktivne imunizacije protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima, sredstva za nabavku vakcine obezbeđuju se u budžetu grada Šapca, sve dok imunizacija protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima ne bude obezbeđena iz sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ova odluka je doneta prvenstveno zahvaljujući Mariji Ratković koja se i sama lečila od raka grlića materice. Po struci teoretičarka kulture i medija, ali i poznata kolumnistkinja objavila je ogroman broj tekstova, snimila film o prevenciji HPV uzrokovanih oboljenja zajedno sa studentima škole za javno zdravlje sa Džordžtaun Univerziteta u Vašingtonu, pohađala kurs javnog zdravlja na Jejlu i uradila još mnogo, mnogo toga čime je doprinela širenju svesti o opasnosti oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima.

- Kada sam u Šapcu prvi put predstavila projekat "Znanje za zdravlje" koji bi se bavio objedinjenom edukacijom o prevenciji HPV uzrokovanih oboljenja – na Savetu za zdravlje, 3. Decembra 2019. godine, po prvi put se pojavila ideja da mi u Šapcu – možda – možemo da učinimo presedan, i dok se ne stvore uslovi na nivou cele Srbije, učinimo u Šapcu primarnu prevenciju od HPV uzrokovanih oboljenja dostupnom za sve koji žele da zaštite svoju decu. Tri meseca od te ideje - Šabac je na skupštini grada juče jednoglasno usvojio "Odluku o finansiranju programa preporučene aktivne imunizacije protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima na teritoriji Šapca". Značajan presedan je i da se političari različitih opredeljenja usaglase oko odluke, ali verujem da je to zato što je tema borbe protiv raka prioritetna - počinje Marija svoju priču za "Telegraf".

Marija kaže da joj od juče mreže "gore", a Odluka o finansiranju programa zapravo kaže da je moguće i u skladu sa zakonom da jedna lokalna samouprava pronađe način da finansira preporučene imunizacije - koje iako su važna prevencija još uvek nisu finansirana iz budžeta RFZO.

Nabavka vakcine, kriterijumi i prioriteti imunizacije, kao i izveštavanje o sprovođenju ove Odluke, nisu pitanje volje pojedinaca već dokumenta - Pravilnika o sprovođenju Odluke, koji usvaja Savet za zdravlje Grada Šapca, telo koje se sastoji od predstavnika institucija zdravstvene i socijalne zaštite, gradske uprave i organizacija civilnog društva.

- Zaštita od HPV je važan presedan, jer je vakcina svuda u svetu dobrovoljna i to što nešto nije obavezno - ne mora da znači da je manje važno - jer kada govorimo o prevenciji raka, to je ne samo lokalni već državni prioritet, izražen u Nacionalnom programu "Srbija protiv raka" još od 2009. godine. Bilo bi dobro da primer Šapca slede i drugi gradovi u skladu sa svojim mogućnostima - ističe.

Da li smo i dalje nedovoljno edukovani kada je HPV virus u pitanju?

- Više me brine što ne postoji sistemski pristup edukaciji. Kao aktivistkinja ja ne želim da preuzimam ulogu edukatorke - već da obezbedimo postojanje programa Kontinuirane medicinske edukacije za oblast zdravstva, školske programe edukacije za prosvetne radnike, za roditelje i za srednjoškolce, posebni programi za mlade žene i za LGBT osobe i tek kada ovim programima budu pokriveni svi segmenti društva kojih se tiče pitanje HPV - možemo da govorimo o edukaciji. Za sada je sve na izgradnji svesti i prepoznavanju potrebe da se saznaje više. A nadam se da ćemo uskoro imati i objedinjenu edukaciju o HPV uzrokovanim oboljenjima, ali i tipovima prevencije i na lokalnom i na državnom nivou.

Kako kaže, statistike u Srbiji su poražavajuće. Juče je na događaju povodom Međunarodnog dana svesti o HP virusima, dr Mima Fazlagić podsetila da je do pre par godina Srbija bila na nezavidnom prvom mestu među evropskim zemljama po broju obolelih i umrlih od raka grlića materice.

- Danas više nismo, ali ne zato što nešto činimo, već nas je u toj neslavnoj trci pobedila Moldavija. Mnogi ne znaju ni da virus postoji, a posebno ne da su bili izloženi i inficirani. HPV je najčešća infekcija koja se prenosi intimnim odnosima. Kaže se da 80% seksualno aktivnog stanovnišva dođe u kontakt sa ovim virusom, pa se smatra da je svako bar jednom u životu imao infekciju. Na svu sreću postoji test koji se zove HPV tipizacija, i osim prisustva otkriva i tip virusa kojim smo inficirani, što je posebno važno za odrasle koji razmatraju mogućnost da se zaštite vakcinom. Vakcina nema smisla samo ukoliko neko već ima tipove virusa od kojih ona štiti, ali istovremeno, kada govorimo o polivalentnim vakcinama - niko i nema sve opasne tipove virusa odjednom - napominje Marija.

Postoji test koji se zove HPV tipizacija i test virusnog opterećenja, i osim prisustva otkriva i tip virusa kojim smo inficirani ili bili inficirani (što se saznaje u odnosu na broj ćelija virusa), što je posebno važno za odrasle koji razmatraju mogućnost da se zaštite vakcinom.

- Vakcina nema smisla samo ukoliko neko već ima tipove virusa od kojih ona štiti, ali istovremeno, kada govorimo o polivalentnim vakcinama - niko i nema sve opasne tipove virusa odjednom. Test je inače uključen u obavezno zdravstveno osiguranje i besplatan, radi se na Institutu za virusologiju, ali se ne radi bez uputa. Dostupan je i privatno - i njegova cena je opravdana jer je sofisticirano dijagnostičko sredstvo.

HPV vakcina, rak grlica materice, pixabay free photo Foto: Pixabay

Marija napominje da nema potrebe da se svi testiraju - za odrasle je dovoljno da redovno idu kod ginekologa ili urologa, da rade PAP test i prate da li se pojavljuju neke ćelijske abnormalije - kako bi ih otkonili, to se zove sekundarna prevencija.

- Neke od zemalja u okruženju uvele su besplatne testove, ljudi su pohrlili da saznaju svoj status i kada su svi shvatili koliko je HPV čest, zavladala je prava panika. Nema mesta panici, jer HPV nije sistemski virus, on živi samo u sluzokoži određenog tipa, i u normalnim okolnostima organizam se jako brzo izbori sa njim. Ne verujte vidarima i vračarama koje "leče HPV infekciju", to su samo bezopasni preparati za jačanje imuniteta. Posledice koje ovaj DNK virus može da izazove, ćelijske abnormalije i pretkancerozna stanja otkrivaju se redovnim pregledima i za sada ne postoji ni jedan medikament koji pomaže, već su ustanovljene procedure za praćenje i hirurško otklanjanje tih "ranica", koje prate i savremene analize tkiva kako bi se otklonila sumnja da je u pitanju maligna bolest.

Inače, Marija Ratković sa Laboratorijom za eksperimentalnu psihologiju Univerziteta u Beogradu radi na istraživanju o odnosu žena i zdravstvenog sistema u Srbiji.

- Osnovala sam Centar za biopolitičku edukaciju, i pozvala sam najveće svetski autoritete da daju svoj doprinos prevenciji u Srbiji - dr Džuliju Broderton direktorku australijskog nacionalnog programa za HPV, i naučnicu na čelu tima koji je dao prvi svetski dokaz o dramatičnom nestanku HPV-a nakon masovne imunizacije, dr Suzan Garland - vodeću svetsku stručnjakinju na polju mikrobiologije, na čelu tima koji je vodio najmasovnije testiranje i stalna savetnica SZO za pitanja HPV, a predstavnici SZO direktno su nam se obratili – i podržali Srbiju u nastojanjima da preventivu približe svim građankama i građanima Srbije. Juče smo imali tribinu Moje pravo na zdravlje - gde smo još jednom okupili naučnice, zdravstvene radnice i aktivistkinje da pojasne šta je najefikasnija prevencija od raka i zbog čega bi trebalo da bude dostupna svima koji žele ovaj vid zaštite - zaključuje Marija Ratković u razgovoru za "Telegraf".

Video: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dale

    5. mart 2020 | 15:58

    Sa vakcinama vas truju da obolite, da mogu da prodavaju lijekove!Na zdravom bicu nema zarade........a za djabe nema nista u zivotu ;)

  • Darerere

    5. mart 2020 | 16:30

    Kako god nekako mi je Sabac bas lep i kulturan grad a Vi kako hocete!Iako tamo ne odlazim cesto uvek mi je lepo!

  • Miroslav

    5. mart 2020 | 14:54

    Taman da kažem bravo, kad se setih... idu izbori.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA