Čudesno ozdravljenje: Četvorogodišnjakinji oslepeloj od gripa vratio se vid

Devojčica je umalo umrla od gripa i suočava se sa strašnim posledicama bolesti

  • 0
bolesna devojčica Foto: Facebook printscreen Amanda Phillips

Devojčici iz Ajove, SAD, koja je izgubila vid nakon što je umalo umrla od gripa, povratilo se vid, objavila je njena majka.

Nekoliko nedelja pošto je u januaru napustila bolnicu nakon oporavka od gripa, članovi porodice primetili su da Džejd Delusija (4) iznenada sama može da ode do kupatila, a da se ne pridržava za zidove, kao što je radila do sada.

Testirajući je, članovi porodice pitali su je gde joj je stric, a devojčica se okrenula pravo ka njemu.

- Od tada, sve se desilo skoro trenutno - rekla je Džejdina majka, Amanda Filips, za CNN - Ona je sad stvarno dobro.

Džejd, koja ove sezone nije vakcinisana protiv gripa, borila sa virusom nekoliko dana pre Božića. Njena majka i otac Stiven Delusija nisu to shvatili sve do Badnjaka, kada je dobila visoku temperaturu.

Roditelji su je odvezli u bolnicu u Vaterlou. Kada joj se stanje pogoršalo, prebačena je avionom u 130km udaljenu dečiju bolnicu u Ajovi.

Njena majka nije verovala da će ikada više videti svoju ćerku.

Na Božić, lekari su rekli Džejdinim roditeljima da je grip prouzrokovao značajno oštećenje mozga - encefalopatiju.

- Rekli su da se naše dete možda nikada neće probuditi, a ako se to i desi, možda nikada više neće biti ista - rekala je Amanda Filips za CNN u januaru.

Ali ono što je usledilo deluje kao pravo čuda: za Novu godinu, Džejd je otvorila oči i osmehnula se. Od tada je samo napredovala.

Lekari su rekli da je srećna što je preživela.

Međutim, ubrzo je postalo očigledno da Džejd ne vidi. Grip je zahvatio i deo njenog mozga zadužen za vid, rekao je njen neurolog. Doktori koji su je lečili nisu znali da li će je ikada progledati.

Džejd će kasnije ovog meseca posetiti oftalmologa koji će utvrditi stanje njenog vida, a kognitivni test možda će dati odgovore na neka pitanja, kaže devojčicina majka.

Pošto jeDžejd dijagnostifikovana akutna nekrotizirajuća encefalopatija, ANE, retka bolest koju je izazvao grip, porodica čeka na rezultate testova kako bi otkrila da li ona ima genetsku sklonost ka ANE.

Ako je to slučaj, ona bi se mogla suočiti sa više napada, čak i bez gripa, rekla je Džejdina majka.

- Neverovatno je teško i još uvek učimo - napisala je Amanda u postu na Fejsbuk grupi Jade's Journey - Ali nikada neću odustati jer se ona ne predaje.

Za sada, Džejd je, kako njena majka kaže, "sjajno".

- Uzbuđeni smo, bez obzira na sve.

(V.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA