≫ 

Ako sumnjate da imate korona virus, nemojte ići u Dom zdravlja: Evo šta prvo treba uraditi

U Srbiji je registrovana peta osoba obolela od korona virusa, a ako osetite prve simptome jako je važno da pratite sledeća uputstva

  • 6
Bolnica, krevet, virus Foto: Shutterstock

Budući da se korona virus proširio širom sveta i da je u Srbiji registrovana peta obolela osoba od ovog virusa, covid19.rs, portal Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ističe da kod prvih simptoma ne idete u Dom zdravlja, već da pozovete broj telefona 064 8945 235.

Prenosimo vam njihovo saopštenje:

Kod prvih simptoma pozovite 064 8945 235, NE IDITE u dom zdravlja

Ako opravdano sumnjate da ste zaraženi korona virusom i poželite da odete direktno u dom zdravlja, sasvim je izvesno da ćete “poljubiti vrata” – to je zato što domovi zdravlja prate jedan od osnovnih preventivnih saveta – izbegavajte da provodite vreme u grupama. Zato, ako ima osnova za sumnju da imate ovaj virus, prvo i osnovno je da pozovete ovaj broj telefona – 064 8945 235.

Tu će vas, na osnovu odgovora koje budete dali, posavetovati šta dalje sledi. Jedna od mogućnosti jeste i da će lekari posebne Hitne pomoći doći da urade potrebne analize i da hospitalizuju pacijenta, a kako to izgleda, imali smo prilike da vidimo nedavno, kada su bolničari u posebnoj zaštitnoj opremi transportovali potencijalnog pacijenta od Vračara do Infektivne klinike.

Osnovne mere prevencije protiv korona virusa, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku), naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* Izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

Zašto je važno prvo se javiti na pomenuti broj telefona?

Daćemo vam primer, četrdesetogodišnje žene iz naselja Marusi u Atini koja je nedavno ispričala svoje iskustvo kada se iz Milana vratila u Grčku, a nakon nekoliko dana dobila je temperaturu 38.2.

Prijavila se u bolnicu gde je rekla da sumnja da boluje od korona virusa. Uprkos tome, ona nije odmah dobila lekarsku pomoć već je bila prinuđena da čeka svoj red u čekaonici, dobila je listić sa brojem 166, a prozivali su 133 pacijenta.

- Rekli su mi da nisam prioritetan pacijent i da se spremim da ću čekati 4-5 sati. Tek posle 45 minuta su primili 135. pacijenta. Pitala sam lekara koja je procedura da dođem sutra i uradim test. Na kraju sam otišla kod privatnog lekara sutradan u 6 ujutru i utvrdila da imam korona virus - ispričala je u emisiji.

Korona virus, koronavirus, Foto: Pixabay

Širenje virusa covid-19 odvija se vrlo lako, a to je najbolje prikazano u sledećem videu, zato je najbolje da poslušate savete i prvo se javite na broj telefona 064 8945 235.

Zdravstveno upozorenje za putnike koji dolaze iz zaraženih područja 

Svi koji su boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na nju, ili su posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od ove bolesti dužni su da se drže sledećih uputstava Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut":

u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

Za bliže informacije pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut”  - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite čije kontakt informacije možete pronaći na ovom LINKU Ministarstva zdravlja.

Sve novosti vezane za korona virus možete pratiti u blogu uživo.

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janja

    10. mart 2020 | 21:05

    Zvala sam danas, imam sve simptome, bila sam u kontaktu sa stranim studentima iz Italije, koji su ovde na razmeni.. Nakon 3 sata čekanja na telefonu, rekli su mi da sam sumnjiva i da idem u Dom zdravlja. U DZ su me stavili u izolaciju, doktorka me pregledala i ona zvala ove brojeve, da bi joj rekli da uradi sama šta zna i ume i spustili joj slušalicu, jer oni ne mogu da preuzimaju slučajeve za koji nisu 100% sigurni! Eto toliko o tome i o našem pripremljenom zdravstvu..

  • Kizza

    10. mart 2020 | 19:44

    Pazi sad odluku vlade da zabrane putovanja kada je već detektovan virus u Beogradu? Ove dve iz centra grada gde su radile, kako su išle kući? Da nisu busem možda? Sad zabranjena putovanja a boga pitaj koliko nas je već zaraženo kod nas, ali javni skupovi nisu otkazani, utakmice, koncerti, škole.... Pa jeste li vi normalni ljudi?

  • Pravednik

    10. mart 2020 | 19:42

    Ako ustanovite da ste zaraženi, idite do dnevnog boravka, kleknite ispred ikone i počnite. Naravno, pre toga dobro operite ruke i provetrite prostoriju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA