• 0

Doktorka upozorava: Ova dodatna zaštitna oprema povećava rizik od zaraze korona virusom

Nakon maski, pojedini lekari tvrde da ni i ova dodatna zaštitna oprema ne pomaže u borbi sa korona virusom

  • 0
Koronavirus, korona virus

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Pored zaštitnih maski, među najzastupljenijim preventivnim merama u sprečavanju širenja korona virusa je upotreba gumenih rukavica namenjenih zdravstvenim radnicima.

Međutim, stručnjaci tvrde da čak ni rukavice nisu od velike pomoći protiv respiratornih bolesti poput gripe i Covid-19, štaviše, prema mišljenju pojedinih lekara, one mogu da povećaju rizik od zaraze.

korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Doktorka Simran Dio je izjavila da rukavice mogu da sakupljaju klice na površini od zaraženih ljudi koji kašlju ili kiju, prenosi Miror.

- Dok rukavice mogu da zaštite vaše ruke od kontakta sa ovim kapljicama, one će i dalje ostati na površini rukavica i možda će se zadržati duže ako se ne peru često, što dovodi do povećanog rizika od zaraze dodirivanjem svog lica ili hrane sa rukavicama. Ujedno postoji mogućnost da virus prenesete drugima - rekla je Dio.

Tako da umesto kupovine i upotrebe rukavice, ova zdravstvena radnica ističe da pravilna higijena predstavlja bolju odbranu od virusa. Mnogo je važnije da redovno perete ruke sapunom i vodom i koristite sredstva za dezinfekciju.

korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

- Rukavice ne treba tretirati kao alternativu dobroj higijeni. Primarni savet je da operete ruke sapunom i vodom ili koristite sredstva na bazi alkohola koja treba da zadržite od 20 do 30 sekundi na rukama, posebno ako ste koristili javni prevoz, poput voza ili autobusa - savetuje dokorka Simran Dio.

Osnovne mere prevencije protiv korona virusa, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Zdravstveno upozorenje za putnike koji dolaze iz zaraženih područja

Svi koji su boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na nju, ili su posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od ove bolesti dužni su da se drže sledećih uputstava Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut":

u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

- Za bliže informacije pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut”  - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite čije kontakt informacije možete pronaći na ovom LINKU Ministarstva zdravlja.

Sve novosti vezane za korona virus možete pratiti u blogu uživo.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima