≫ 

Da li deca mogu da dobiju korona virus i kakvu ulogu imaju u njegovom širenju?

Ovaj virus ne izaziva tešku bolest kod dece

  • 3
Koronavirus, upitnik Foto: Pixabay

Pulmolog i alergolog dr Branimir Nestorović je na vanrednom obraćanju premijerke Ane Brnabić rekao da do sada nijedno dete ispod 10 godina nije umrlo u svetu, a da je do 19 godina smrtnost praktično nepostojeća od korona virusa.

Da li deca imaju bilo kakvu ulogu u širenju virusa i da li mogu da ga prenesu na druge?

Ovo je još jedno među mnogim pitanjima na koje tražimo odgovor sa širenjem novog korona virusa.

Iako dosadašnji dokazi sugerišu da ovaj virus ne izaziva tešku bolest kod dece, postoji razlog što se misli da deca pomažu u pojačavanju njegovog prenošenja, prenosi portal statnews.com.

To je uloga koju igraju i tokom sezone gripa – razbole se i prenose virus gripa na svoje roditelje, bake i deke, nastavnike i vaspitače.

Iako je korona virus potekao iz duge porodice virusa, njegovo ponašanje više liči na influencu nego na njegove rođake SARS, MERS zbog čega se stručnjaci pitaju da li radi na isti način.

prehlađeno dete, prehlada, grip, virus Foto: Shutterstock

Prema izveštaju Nacionalne zdravstvene službe, svega 2,4 procenata svih prijavljenih slučajeva COVID-19 korona virusa u Kini (gde je počela epidemija) su deca. A od toga, samo 2,5 odsto je iskusilo bilo koji od težih simptoma povezanih sa bolešću. Na globalnom nivou još uvek nije zabeležen smrtni slučaj kod male dece.

Evo zašto se deca ne razboljevaju od korona virusa

Imuni sistem je u detinjstvu slab, a povišene temperature, koje su česte kod dece, predstavljaju znak da telo adekvatno reaguje na infekciju - pomaže da se prirodno izbori sa virusom. Međutim, ako je aktivnost imunog sistema prekomerna to može da ošteti druge organe u telu i to može da bude jedan od razloga zašto korona virus može da bude smrtonosan.

- Mora da postoji nešto što ovaj virus radi telu, a što ne podrazumeva stimulisanje imunološkog sistema kod dece. Čini se da korona virus ne postavlja nesrazmeran imunološki odgovor, a neki slučajevi su asimptomatski (bez simptoma, znakova bolesti) - objašnjava doktor Natali Mekdermot iz Kings koledža u Londonu.

Pojedini lekari objašnjavaju da je dečiji imuni sistem jak, dok njihova pluća još uvek nisu pod uticajem zagađivača ili pušenja i obično nemaju osnovne bolesti. To znači da ako dobiju virus, verovatno se neće razboleti od njega - i verovatno neće pokazivati nikakve simptome.

Dečiji imuni sistem je naviknut na stalne napade, tako da lakše koordinira i reguliše svoj odgovor. Na kraju dana, kada bi se njihov imunološki sistem uplašio svakog virusa, bili bi svakog puta smešteni na odeljenje intezivne nege. Umesto toga, deca su zaista dobra u stvaranju dobrih, brzih imunoloških odgovora - kazala je dr Budi Krič, lekar u dečijoj bolnici Vanderbilt. To bi moglo da znači da deca imaju blaži oblik bolesti i simptome koji se ne pogoršavaju, te da upravo zbog toga ona ne idu kod lekara, nisu hospitalizovana i nema više prijavljenih slučajeva.

Još uvek nije sasvim jasno da li je dečiji imuni sistem toliko istreniran da je otporan na virus ili je dečija infekcija korona virusom zaista retka.

Kod većine dece ova infekcija će se ispoljiti kao obična respiratorna infekcija i nema razloga za brigu.

Osnovne mere prevencije protiv korona virusa, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

Zdravstveno upozorenje za putnike koji dolaze iz zaraženih područja

Svi koji su boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na nju, ili su posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od ove bolesti dužni su da se drže sledećih uputstava Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut":

u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

- Za bliže informacije pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut”  - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite čije kontakt informacije možete pronaći na ovom LINKU Ministarstva zdravlja.

Video: Kon objasnio zbog čega je zatvaranje škola kontraproduktivno

Sve novosti vezane za korona virus možete pratiti u blogu uživo.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    13. mart 2020 | 16:27

    A u Hrvatskoj zaraženo i dete koje ide u vrtić.

  • Mio

    13. mart 2020 | 16:21

    U Evropi svi poludeli !

  • DARKO 100%

    13. mart 2020 | 16:52

    Svi mogu da dobiju virus i deca,zivotinje,biljke,ljudi odrasli,sve vrste mogu da se zatruju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA