• 10
 ≫ 

Kinezi objavili analizu svih simptoma korona virusa: Samo ovo je jedina prava istina o Covid-19

 ≫ 

Nova aktuelna kolumna prof. dr Nenada Dikića vezano za svetsku zdravstvenu krizu u kojoj se svet nalazi zbog korona virusa

  • 10
Li Venlijang, Li Wenliang

Li Venlijang / Foto: Weibo

U znak sećanja na Dr Lija Venlijanga (1986 - 2020), doktora koji je otkrio epidemiju korona virusom.

 

Pošto u vanrednoj situaciji nema škole, a društvene mreže su pune (bes)korisnih informacija učinili mi si se važno da se prisetimo suštine studiranja, a to je učenje da se koristi literatura, odnosno da se studira. Bez korišćenja dokaza zasnovanih na nauci dolazimo u situaciju da mislimo svašta, i da je tečni sapun loš, i da ibuprofen komplikuje Covid-19 infekciju, i da deca ne obolevaju, itd.

Zahvaljujući kolegama iz Kine, Veiju Guanu i autorima, u jednom od najboljih medicinskih časopisa na svetu „The New England Journal of Medicine“ 28. februara 2020. objavljena je analiza kliničkih karakteristika infekcije kornavirusom. (Guan WJ et al, China Medical Treatment Expert Group for Covid-19. Clinical Characteristics of Coronavirus Disease 2019 in China. N Engl J Med. 2020 Feb 28.)

Od decembra 2019. godine, kada se u Vuhanu, gradu sa 11,8 miliona stanovnika pojavila koronavirusna bolest, brzo se proširila  po celoj Kini i svetu. Bolest su zvanično nazvali koronavirusna bolest 2019. odnosno Covid-19, a virus SARS-CoV-2 (engl. Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2).

Analizirano je 1.099 pacijenata sa laboratorijski potvrđenim Covid-19 virusom iz 552 bolnice u 30 provincija Kine do 29. januara 2020. godine. Prosečna starost pacijenata je bila 47 godina, a 41,9% pacijenata je bilo ženskog pola,  a najveći broj su bili nepušači (85,4%).

tabele

foto: prof. dr Nenad Dikić

Ozbiljna klinička slika je bila kod 67 pacijenata (6,1%), uključujući 5,0% koji su primljeni na intenzivnu negu,  a 2,3% su bili podvrgnuti invazivnoj mehaničkoj ventilaciji i 1,4% je umrlo.

Samo 1,9% pacijenata imalo je istoriju direktnog kontakta sa divljim životinjama. Među nerezidentima Vuhana, 72,3% je imalo kontakt sa stanovnicima Vuhan, uključujući 31,3% koji su bili u turističkoj poseti. 

Najčešći simptomi bili su groznica (43,8% pri prijemu i 88,7% tokom hospitalizacije) i kašalj (67,8%). Proliv je bio neuobičajen (3,8%). Činjenica da je kijavicu imalo nešto manje od 5% bolesnika, govori o različitoj kliničkoj slici u odnosu na klasični grip.

tabele

foto: prof. dr Nenad Dikić

Najveći broj obolelih nije imao prethodnu bolest, dok su povišen krvni pritisak, dijabetes i bolest krvnih sudova bili najčešća patologija kod odraslih.

 

tabele

foto: prof. dr Nenad Dikić

Prosečan inkubacioni period bio je 4 dana (raspon, 2 do 7 dana). 

Po prijemu, nalaz mlečnog stakla (engl. ground-glass opacity) bio je najčešći radiološki nalaz kompjuterizovanoj tomografiji grudi (56,4%). Nalaz bez radiografskih ili CT abnormalnosti je pronađen kod 157 od 877 pacijenata (17,9%) sa blagom kliničkom slikom i kod 5 od 173 pacijenta (2,9%) sa teškom bolešću.

Limfocitopenija je bila prisutna kod 83,2% pacijenata na prijemu, dok je od biohemijskih nalaza značajnije bio povišen C reaktivni protein (60,7%), d-dimer (46,4%) i laktat dehidrogenaza (41%). 

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Većina pacijenata (58.0%) primila je intravensku antibiotsku terapiju, zatim 35,8% pacijenata terapiju oseltamivirom (Tamiflu), 41,3% kiseoničku terapiju, a mehanička ventilacija je primenjena kod 6,1% pacijenata. Sistemski glukokortikoidi su dati kod 204 pacijenta (18,6%).

Srednje trajanje hospitalizacije bilo je 12 dana.

 

Iako su sami autori rekli da je studija imala određena ograničenja, zbog nekompletne dokumentacije, nepotpunog medicinskog testiranja i laboratorijske dijagnostike, njihov rad je izuzetno važan jer lekarima širom sveta daje podatke sa kakvom se bolešću suočavaju, kakva je klinička slika, tok i ishod bolesti. A hiljada laika na društvenim mrežama su dobili priliku da prenesu bar nešto tačno, što je ma koliko uznemirujuće važno, jer je istinito.

Za "Telegraf.rs" piše prof. dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum

Video: Ograničeno koliko sredstava za dezinfekciju možete da kupite: Zabranili smo i izvoz lekova

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA