≫ 

Italijanska naučnica upozorava: "Korona virus će prvo postati gori, pre nego što konačno oslabi"

Elisa Vićenci o perspektivama i mogućim scenarijima koji nas očekuju sa pandemijom korona virusa.

  • 0
Italija korona virus foto: pixabay.com

Italijanska naučnica Elisa Vićenci proučavala je svojevremeno SARS, koji je takođe u jednom trenutku izgubio svoju jačinu i nastavio da traje. Isti je slučaj bio sa svinjskim gripom i Zika virusom.

Zapravo ne postoji zarazna bolest koja nije prošla kroz njenu laboratoriju u kojoj radi kao šef Odeljenja za virusne patogene i biološku sigurnost u San Rafaelu. Trenutno radi u timu koji se bori protiv korona virusa, a verovali ili ne, ovaj tim finansira modna kuća kuća Dolče i Gabana.

Svoja predviđanja objavila je u italijanskoj La Stampi, a intervju sa Elisom Vićenci vam prenosimo u celosti.

Kakva istraživanja sada sprovodite?

- U borbi protiv Sars-CoV-2, što je naučno ime za virus, želimo da produbimo ulogu urođenog imuniteta, koji se sastoji od mnogih ćelijskih komponenti, kao i krvi i drugih telesnih tkiva i tečnosti koje su prva odbrana protiv virusa. To je sistem koji deluje brzo za razliku od specifičnog imuniteta limfocita kome je potrebno nekoliko nedelja da proizvede antitela. Naš projekat se fokusira na neke urođene molekule imuniteta, koje je otkrio profesor Mandovani, a za koje se smatra da su preci antitela, a mogu sprečiti infekciju korona virusom.

Da li postoje još neke studije koje se bave iskorenjivanjem bolesti?

- Nauka se fokusira na molekule koji mogu sprečiti infekciju ili inhibirati virusnu replikaciju. Konkretno, o lekovima koji se već koriste u kliničkoj praksi, poput HIV terapije, koja je pokazala određenu efikasnost, očigledna je potreba za vakcinom.

Ko će prvi doći do vakcine?

- To je teško predvideti, takođe zato što uloga antitela u zaštiti ili eliminaciji virusa još uvek nije dobro poznata. Na nacionalnim institutima širom sveta mnogi trenutno rade na njoj.

Šta do sada razumemo o korona virusu?

- Rešena je trodimenzionalna struktura virusnog proteina koji veže specifični receptor na ciljane ćelije respiratornog sistema. Znajući za postojanje ove veze, možemo potražiti molekule, odnosno antitela, koje mogu ometati ulazak virusa u ćelije.

Da li je moguće da je ovaj virus potekao iz laboratorije?

- Nije nemoguće, ali ono što znamo do sada jeste da je najverovatnije potekao od jedne od 1.200 vrsti šišmiša. Sa verovatnim posrednim domaćinom, koji prema konzorcijumu za ispitivanje sojeva, ima istu genetsku sekvencu kao i ljuskavci i mravojedi, čija se svojstva koriste u kineskoj medicini.

Postoje li uopšte korisna pravila za izbegavanje virusa?

- Osim što sledimo pravila, moramo uvek imati na umu da je strah neprijatelj zdravlja jer stvara stres i slabi imuni sistem. U ishrani su osnovni vitamini poput B12 ili D, koji dolazi sa Suncem. Pomaže raznolika ishrana bogata vitaminom C, kao i pet obroka dnevno sa voćem i povrćem.

Zašto Italija više ne može da prati lanac zaraze?

- Nesrećni lanac infekcije započet je asimptomatskim slučajevima ili sa potcenjenim simptomima. Takvi me najviše brinu jer nastavljaju da prenose virus.

Koliki rast se predviđa?

To je još uvek situacija u razvoju, ali stvari će se morati prvo da se pogoršaju pre nego što postanu bolje, a toplota ne mora nužno pomoći.

Da li je tačno da virus ima trofazni trend i da će se sledeće nedelje pogoršati?

- Može doživeti ozbiljnu evoluciju i postati pneumonija. Verovatno neće umirati mlađi od 60 godina, a za starije će mnogo više zavisiti od lečenja.

Kako je virus iz Kine došao u Italiju?

- Obustava direktnih letova sa Kinom nije bila dovoljna. Mnogi su u Italiju stigli bez ikakve kontrole što nam se vratilo sa efektom bumeranga.

Da li su, istorijski gledano, epidemije u porastu ili su čista slučajnost?

- Novije epidemije su počele 80-ih sa HIV-om, a onda je došlo do prekida, nakon čega su se intevizirale - 2002. godine smo imali SARS, 2005. godine ptičiji grip, 2009. godine svinjski grip, 2016. godine Zika virus i sada ovaj. Sve su životinjskog porekla. Svet je više povezan, a u Aziji i u Africi prenaseljenost menja prostor prirode preteranom vezom između čoveka i životinja. Klimatske promene i nerazvijenost su takođe uticale na to - zaključila je Vićenci u intervjuu za italijansku La Stampu.

Video: Kako protiv korone: Važno je da se strogo pridržavate ovih pravila, posebno ako ste u izolaciji

Zdravstveno upozorenje za putnike koji dolaze iz zaraženih područja 

Svi koji su boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na nju, ili su posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od ove bolesti dužni su da se drže sledećih uputstava Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut":

u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

Za bliže informacije pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut”  - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite čije kontakt informacije možete pronaći na ovom LINKU Ministarstva zdravlja.

Sve novosti vezane za korona virus možete pratiti u blogu uživo.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA