• 0

Dr Predrag Kon savetuje šta da radite ako osetite simptome i morate da lečite korona virus kod kuće

Polovina slučajeva ima blaži oblik koji leči u kućnoj izolaciji

  • 0
Predrag Kon, korona virus

Foto: Milena Đorđević, Tanjug/AP

Epidemiolog dr Predrag Kon gostovao je u Nacionalnom dnevniku televizije Pink, gde je objasnio kakav je protokol ponašanja u slučaju da dok smo kod kuće razvijemo simptome korona virusa COVID-19 i moramo da ga lečimo kod kuće.

- Infektolozi su već razvili protokol koji se odnosi na bolničko lečenje. Ukoliko nema nikakvih podataka o putovanju, onda se treba osloniti na call centar iz jednostavnog razloga što je čitava poenta u pružanju podrške dok se ne donese odluka šta dalje.

Prema njegovim rečima, ako se radi o blagoj infekciji ona se leči potpuno slično, ako ne i isto kao svaka druga prehlada, pa i grip u samom početku.  

- Međutim, ukoliko dođe do bilo kakvog otežanog disanja pored povišene temperature preko 38, onda je neophodno da se odmah kontaktira lekar. Ubuduće će se ići ka tome da se poveća dostupnost izabranog lekara jer epidemiolozi polako treba da budu u drugoj liniji i da služe za konsultaciju i eventualno, donošenje odluke gde će se ići na lečenje.

Dr Kon se nada da će vakcina protiv SARS-a koja se godinama razvija poslužiti kao dobar patent da se ubrza i razvoj vakcine protiv virusa COVID-19.

Do tada savetuje i podseća kako da se ponašamo ukoliko razvijemo bilo kakve simptome korona virusa COVID-19.

- Osnovna stvar, ako dođe do pojave bilo kakve respiratorne infekcije, jeste da taj čovek ne sme ići na posao i tu nema nikakvog opravdanja da se bilo ko kuraži. Drugo, taj neko mora da se trudi da zaštiti svoje ukućane tako što će pokriti nos i usta, izdvojiti se u posebnu prostoriju, prati ruke posle svakog dodirivanja nosa. Ujedno ako je u izolaciji, obavezno mora obavestiti osobu koja mu dolazi da je zaražen i ostati kod kuće.

Epidemiolog dr Predrag Kon je istakao da call centri i te kako funkcionišu i da je jedini problem dobiti vezu.

- Ko ima strpljenja, mora da izdrži i sigurno će dobiti vezu – zaključio je.

Osnovne mere prevencije protiv korona virusa, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Zdravstveno upozorenje za putnike koji dolaze iz zaraženih područja

Svi koji su boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na nju, ili su posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od ove bolesti dužni su da se drže sledećih uputstava Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut":

- u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

- ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

- Za bliže informacije pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut”  - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite čije kontakt informacije možete pronaći na ovom LINKU Ministarstva zdravlja.

VIDEO: Napravite sami dezinfekcione maramice od 2 sastojka koje svi imate u kući

Sve novosti vezane za korona virus možete pratiti u blogu uživo.

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima