≫ 

Korona virus simptomi iz dana u dan: Najteže oboleli se oko 10. dana bolesti prebacuju na intenzivnu

Prosečno trajanje groznice bilo je oko 12 dana, ali kašalj povezan sa bolešću može da traje duže

  • 2
Korona virus

Foto: Pixabay

Naučnici su zabeležili razvoj tipičnih simptoma korona virusa koji obično u samo osam dana prelazi od blagog kašlja do ozbiljnih respiratornih problema.

Nova studija naučnika uz Vuhana, epicentra virusa, daje uvid u kompletnu sliku napretka Covid-19 virusa, koji napada ljudsko telo i obično prvo izaziva groznicu, osećaj umora i kratak dah.

U istraživanju su učestvovale odrasle osobe koje su zbog infekcije korona virusom primljene u bolnicu Jinintan i plućnu bolnicu Vuhan nakon 29. decembra 2019, a nakon toga su otpuštene ili umrle do 31. januara 2020, prenosi Dejli mejl.

Prosečno trajanje groznice - ranog simptoma Covid-19, bilo je oko 12 dana, ali kašalj povezan sa bolešću može da traje duže, otkrili su stručnjaci. Čak 45 odsto od 191 obolelih pacijenta još uvek je kašljalo posle perioda od 12 dana.

Dispneja - kratkoća daha, obično prestaje nakon 13 dana, kod pacijenata koji se izbore sa virusnom infekcijom.

Korona virus

Foto: Pixabay

Naučnici su takođe otkrili da je prosečno vreme od pojave prvih simptoma zaraze do znakova otežanog disanja pet dana. Takođe, pacijent može biti zaražen pet ili više dana bez pokazivanja simptoma.

Sve simptome korona virusa pročitajte u nastavku:

 

Prvi dan: Pacijenti imaju temperaturu, a mogu da osećaju i umor, bolove u mišićima, javlja se i suv kašalj.

Manji broj obolelih je imao dijareju ili mučninu jedan do dva dana pre pojave glavnih simptoma, prenosi Biznis Insajder.

Doktor Kler Gerada (60), koja radi u opštoj medicinskoj službi u Londonu, rekla je da je osećala blagi suvi kašalj i umor. Ipak u početku su ovi simptomi bili blagi, te isprva nije ni pomišljala da je reč o korona virusu.

Peti dan: Pacijenti imaju otežano disanje - poznato kao dispneja - posebno ako su stariji ili su hronični bolesnici.

Korona virus, bakterija, grip, bolest, zaraza, epidemija

Foto ilustracija: Shutterstock

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je otkrio da glavni simptomi, groznica, kašalj i nedostatak daha, se pojavljuju u periodu od 2. do 14. dana nakon inficiranja virusom.

U drugoj studiji lekara iz Vuhana, od 138 lečenih pacijenata 10 odsto je prijavilo da je imalo dijareju i mučninu nekoliko dana pre razvoja groznice i dispneje.

Sedmi dan: U ovom trenutku pacijenti koji pokazuju znakove otežanog disanja obično se smeštaju u bolnicu.

CDC savetuje da svako ko ima glavne simptome Covid-19 virusa, uporni bol u grudima, kratak dah i pomodrele usne ili lice - treba što pre da se obrati lekaru.

Sedmi dan je takođe uobičajen period kada kod većine pacijenata (oko 85 odsto) simptomi počinju da se smanjuju. Vlada kaže da ako živite sa drugima i vi ili neko iz vaše porodice imate simptome korona virusa, svi članovi domaćinstva moraju da ostanu kod kuće i ne napuštaju kuću 14 dana. Period od 14 dana počinje od dana kada se prva osoba u kući razbolela.

Korona virus

Foto: Pixabay

Osmi dan: Teški slučajevi pacijenata sa korona virusom razvijaju znakove akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), kada pluća ne mogu da obezbede dovoljno kiseonika vitalnim organima.

Čak 15 odsto slučajeva je razvilo znakove ovog sindroma, podaci su kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

10. dan: Pacijenti koji primete da im se disanje pogoršava već se oko 10. dana upućuju u jedinicu intenzivne nege.

U drugoj studiji Vuhan takođe se navodi da je primećeno da je prosečni boravak u bolnici 10 dana.

12. dan: Groznica se obično završava, prema prvom istraživanju pacijenata smeštenih u bolnicu Vuhan.

Prosečno trajanje groznice - ranog simptoma Covid-19, bilo je oko 12 dana.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • паун54

    19. mart 2020 | 09:41

    ОДЛИЧАН ТЕКСТ И,УПУТСТВО....

  • Burleska

    19. mart 2020 | 09:37

    Evo, baš zbog ovog gospoda neće da testiraju! Jer, baš ti će im uzeti krevete u bolnici kad bude bilo najteže. A to se ne sme dopustiti. Mora se pokazati moćnicima da država misli na njih. Evo kako - sakriće pravo stanje malim brojem testova. A posle... Opravdanja za smrt smrtnika ima na hiljade. Ko će raditi autopsiju kad krenu gomile leševa?! Isto se i u Hrvatskoj dešava sa onim ugostiteljem... Samo, što su mu porodica bila uporna da zove i evidentirala svaki poziv. Sad se meće nikako oprati od skrivanja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA