"Prao sam ruke, bio sam opsednut sredstvima za dezinfikovanje, pa sam opet dobio korona virus"

Univerzitetski profesor Park Hjon mislio je da pandemija korona virusa "nije njegov problem"

  • 5
Park Hjon Printskrin Facebook/Hyun Park

Park Hjon, 48-godišnji profesor iz Južne Koreje, trudio se na razne načine da vodi računa o zdravlju i ojača svoj imunitet. Pet dana u nedelji odlazio je u teretanu i održavao ličnu higijenu, sve vreme prao ruke i "prekomerno koristio“ dezinfekciona sredstva, ali to ga nije sprečilo da se zarazi korona virusom.

Park, koji se sada oporavio od Covid-19 virusa, na svom Fejsbuk profilu je podelio svoje iskustvo "kako bi pomogao prijateljima i da se zaštite od smrtonosnog i lako prenosivog virusa“.

- Moramo biti oprezni! Ali bez panike i bez straha. Bio sam naivan kada sam mislio da izbijanje pandemije nije moj problem. Da, kao i obično, bio sam glupo samouveren - napisao je Park u postu na Fejsbuku.

U Busanu, gradu u kome živi i radi ovaj profesor, 21. februara potvrđen je prvi slučaj korona virusa. Istog dana, Park je počeo da oseća veoma blagu upalu grla i imao je suvi kašalj.

Tokom naredna dva dana, osećao je blag, ali sve veći pritisak na grudima zbog čega je odlučio da ostane kod kuće i preskoči svoju svakodnevnu posetu teretani, "ne zato što se mnogo loše osećao, već zbog toga što su oboleli od korona virusa prijavljeni u blizini njegove kuće“.

Već 24. februara, u ranim jutarnjim časovima, primetio je da otežano diše. Ovaj simptom ga je uplašio, s obzirom da se u njegovom kraju nalazi crkva u kojoj je prethodno registrovan veći broj zaraženih osoba. On je zatim počeo da upućuje pozive zdravstvenim vlastima, koje su prvo rekle da ne treba da radi test za korona viris, jer su u medicinskim centrima dugi redovi i postoji veliki rizik da se inficira. Takođe, njegov slučaj nije izgledao ozbiljno.

Međutim, Parkovi simptomi su se pogoršali, a nakon trećeg poziva zdravstveni radnici su mu saopštili da ode u obližnju bolnicu radi testiranja. Iako je bilo rano jutro, ispred bolničkog centra već je bio dugačak red, a profesoru Parku je tada saopšteno da će verovatno morati četiri sata da čeka na analizu.

- Nakon otprilike 30 minuta čekanja u redu, ponovo sam imao dispneju (kratkoću daha) i srušio se. Tada sam udario glavom u pod - napisao je Park.

Lekari su mu sanirali povredu glave i uradili test na korona virus.

Profesor je rešio da se samoizoluje u kućnom karantinu, a dan nakon testiranja stigli su rezultati koji su potvrdili da je pozitivan na Covid-19 virus. Parku je nakon 24 sata smešten u bolnicu na lečenje, na odeljenje intezivne nege. Tamo je bio podvrgnut CAT skeniranju i uradio je nekoliko drugih testova pre nego što je primio terapiju i priključen na aparat za kiseonik. Park je rekao da je disao malo lakše sve do 26. februara, ali bol u grudima je i dalje bio jak.

- Osetio sam peckanje u grudima i stomaku, mada nisam bio siguran da li je to zbog lekova koje sam uzimao ili virusa. Imao sam blagu temperaturu i stanje mi je variralo. U početku sam imao osećaj kao da me neka teška ploča pritiska na grudima. Probadajući bol postepeno se ublažavao. Ponekad sam osećao veliku glad. Znao sam da moram da jedem da bih preživeo, ali mi je bilo vrlo teško da gutam hranu zbog otežanog disanja - napisao je profesor.

Otpušten je devet dana nakon što je primljen, a sada se nalazi u karantinu. Park je rekao da su svi ljudi sa kojima je bio u kontaktu nedelju dana pre nego što su ga primili u bolnicu, uključujući njegovu majku i sestru, testirani na korona virus i rezultati su negativni.

Posebno se zahvalio medicinskom osoblju koje se brinulo o njemu "kao da je član njihove porodice" i zato što su "dali sve od sebe da ublaže bolove, donosili su mu obroke i čak čistili sobu".

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radosna zena

    19. mart 2020 | 10:07

    Samo nas Gospod Bog i Majka Njegova mogu zastititi. Slava mu i hvala za sve

  • zoran

    19. mart 2020 | 12:11

    treba se baviti sportom ali umereno više rekreativno da se organizam ne dovodi do krajnje tačke zdržlivosti jer kada imunitet oslabi i najbezazleniji virus može da sruži i najzdravijeg čoveka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA