≫ 

Važna mera opreza koju smo prevideli, a tiče se starijih sugrađana: Da pomoć ne bude medveđa usluga

O ovome nismo previše razmišljali dok jedno istraživanje nije dokazalo da se korona virus zadržava 2 do 3 sata na plastičnim kesama, a mnogo duže na kartonu

  • 8
Bake i deke u kupovini foto: pixabay.com

Nakon što je Vlada Srbije sinoć objavila nove mere zaštite protiv širenja korona virusa COVID-19 mnogi su se ponudili da pomognu starijim sugrađanjima.

Naime, nove mere podrazumevaju zabranu izalska starijima od 65 godina od 10 do 17 časova u toku dana, kao i zabranu koja važi za sve starosne grupe od 20 časova do 5 ujutru.

Zbog mnogih penzionera koji žive sami, mlađi sugrađani su se organizovali kako bi im pomogli i doneli namirnice na kućnu adresu.

Iako većina njih izbegava kontakt sa starijima, pa kesu sa namirnicama ostavljaju na kućnom pragu, valjalo bi uvesti još jednu zaštitnu meru.

Budući da su istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji juče u New England Journal of Medicine objavili najnovije podatke da se korona virus COVID-19 može zadržati i do 24 sata na kartonskim površinama, a 2 do 3 sata na plastičnim površinama, to nas tera na nove mere opreza.

Bake i deke u kupovini foto: pixabay.com

Uzmimo u obzir da u prodavnici uzmete paket jaja. Kako ne bismo razmišljali ko ga je pre nas dirao, premeštao i slično, najbolje je da pre isporuke namirnicama penzionerima, prvo alkoholnim sprejem isprskamo ambalažu svih narminica i samu ručku za koju smo držali kesu.

Uostalom ovo važi i kada se vratimo iz prodavnice, posebno ako stambeni prostor delimo sa starijima ili ukućanima sa hroničnim zdravstvenim stanjima.

A šta činiti s odećom?

Odeću koju ste nosili prostrite na terasu da se dobro provetri minimum pola sata jer se virus COVID-19 isušuje iz tkanina, te duže od 20-ak minuta ne može opstati, a za to vreme ne dolazite u dodir sa starijim ukućanima.

Isti postupak ponavljajte svaki put kada uđete u dom.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • e

    18. mart 2020 | 13:47

    Zivim sa babom. Kad se vratim iz prodavnice prvo se skinem i sve na terasu, operem ruke toplom vodom i sapunom. Presvucem se i onda sto moze da se opere vrucom vodom operem, sto ne moze ostaje da stoji na terasi do sutra. Ako ima nesto kvarljivo izbrisem to alkoholom. Operem ruke ponovo i to je to. Ima 3-4 minuta posla, a nju ce to potencijalno spasiti velikih muka.

  • ColicV.Duhomir

    18. mart 2020 | 13:40

    Zabranjeno je bilo kakvo izlaženje iz stana,to je ubijanje starih ljudi,kojima je potrebno 1. .2 kretanja zbog održavanja zdravlja.To se može koristiti i u ranim jutarnjim časovima dok niko ne radi a draga omladina uveliko spava

  • Sreten

    18. mart 2020 | 12:43

    Ako sam dobro shvatio iz vaseg teksta mi od 65+možemo da izlazimo ujutru od 5-10h i posle podne od 17-20 Potvrdite ovo hvala!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA