≫ 

Retromad - lek za mačiju leukemiju bi mogao da se koristi za lečenje korona virusa Covid-19?

Mnoge kompanije rade biomedicinska istraživanja kako bi otkrile lek protiv virusne infekcije

  • 0
mačka Mačke će spasiti svet? / foto: pixabay.com

Lek Retromad1 pokazao se efikasnim u lečenju mačijeg infektivnog peritonitisa, virusne i progresivne bolesti koja je smrtonosna za mačke.

Napravljen je za sprečavanje množenja (kopiranja) virusa tako što blokira (inhibira) enzim proteazu koju denga groznica, ebola, HIV i korona virusi koriste da zaraze svog domaćina.

Kako trka za pronalaženjem efikasnih lekova za lečenje obolilih od Covid-19 virusa, biomedicinska startap kompanija Biovalence Technologies sa sedištem u Singapuru i Maleziji veruje da bi mogala da ima odgovor - antivirusni lek koji već godinama unazad uspešno leči korona viruse i leukemiju kod mačaka.

Lek, poznat kao Retromad1, pokazao se efikasnim u lečenju virusa mačje leukemije i virusa mačijeg infektivnog peritonitisa, bolesti koje mogu dovesti do smrti životinje. Ovaj virus je poznat kao FeCoV, a reč je o korona virusu koji pripada istoj porodici kao i virus koji izaziva bolest Covid-19 kod ljudi.

Lek je prvobitno napravljen za lečenje herpesa kod ljudi, mada nikada nije zvanično testiran i odobren za ljudsku upotrebu. Biovalence Technologies sada želi da ispita kako lek utiče na korona virus koji izaziva Covid-19.

Korona virus, bakterija, grip, bolest, zaraza, epidemija Foto ilustracija: Shutterstock

Na pitanje zašto Biovalence veruje da njihov lek može da leči Covid-19, portparol kompanije je saopštio da je nekoliko naučnih radova otkrilo da specifična mutacija novog korona virusa ima sličnost sa načinom na koji denga groznica, ebola i HIV inficiraju svog domaćina enzimom poznatim kao Furin proteaza.

Manje zarazni virus teškog akutnog respiratornog sindroma, SARS, koji je 2003. godine ubio 774 ljudi širom sveta nije imao takvu karakteristiku, otkrili su naučnici.

koronavirus, planeta, Zemlja, lek Pixabay.com

Obično su potrebne godine pre nego što se lek može u potpunosti ispitati i odobriti za upotrebu na ljudima, ali treba imati u vidu da trenutna medicinska istraživanja novog korona virusa se sprovode ubrzim tempom zbog sve većeg širenja pandemije.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA