≫ 

Doktori upozoravaju da astmatičari treba da se izoluju mnogo duže, čak i do 12 nedelja

Astmatičari najbolje da se izoluju u narednom periodu dok se širenje pandemije ne smiri

  • 2
astma foto: pixabay.com

Ljudima iznad 65 godina je od juče u 10 sati u Srbiji zabranjen izlazak, a uveden je i policijski čas koji važi od 20h uveče do 5h ujutru kako bi se obuzdalo širenje korona virusa.

- Pored starijih ljudi, trudnica, hroničnih i onkoloških bolesnika, astmatičarima se savetuje da se strogo pridržavaju preporučenih mera izolacije - savetuje Džonatan Van-Tam, zamenik glavnog medicinskog oficira u Engleskoj.

- Svim ljudima kojima su preporučene vakcine protiv sezonskog gripa spadaju u rizičnu grupu za razvijanje komplikacija izazavanih novim virusom - izjavio je on u intervjuu za BBC.

Rizične grupe moraju da se samoizoluju, a astmatičarima se savetuje samoizolacija u trajanju od čak 12 nedelja, prenosi britanski Mirror.

Astma je respiratorno stanje koje pogađa veliki broj dece i starijih, ali to ne znači da će astmatičari nužno oboleti od korona virusa.

- Covid-19, kao i svaki drugi respiratorni virus može da pogorša astmu što obolelog može da dovede u opasnost - upozorava Džesika Kirbi glavna doktorka u Asocijaciji za astmatičare u Velikoj Britaniji.

Svetska zdravstvena organizacija navodi astmu zajedno sa dijabetesom i srčanim bolestima kao stanje zbog kojg je neko ranjiviji i može teško da oboli ukoliko se zarazi korona virusom.

- Ljudima sa astmom bilo koja respiratorna infekcija može da stvori probleme. Najbolje je da se u narednom periodu izolujete i svakoga dana uzimate svoju terapiju - savetovala je dr Kirbi.

Savet za astmatičare, kao i za sve ostale ljude je da se pridržavaju osnovnih mera prevencije.

Osnovne mere prevencije protiv korona virusa, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alo alo

    19. mart 2020 | 10:27

    Stravično je to što niko iz moje firme nije pitao zaposlene da li imaju ili su imali asmu, da li neko od nas živi sa roditeljima preko 65 a čije je zdravlje krhko. Niko to nije pitao, niti to koga zanima. Zanima ih samo novac u kasi i to da li smo kasnili na posao! Kompletna uprava radi od kuće i jašu nas iz fotelja. A svi dolazimo gradskim prevozom. Surovo, tužno, jadno.

  • Fenix

    19. mart 2020 | 06:43

    Čekaj bre, iznad 65 godina valjda uopšte ne smeju da izlaze?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA