≫ 

Zašto je važno da se ne nosi sat i prstenje dok traje korona pandemija

Pranje ruku je bitna navika da se zaustavi širenje mikroba, ali sat i prstenje koje smo navikli svakodnevno da nosimo mogu da oslabe efekat ove higijenske mere

  • 3
ruke Foto: Pixabay.com

Studija objavljena 2018. godine, koja je sprovedena na Univertitetu u Džordžiji, otkrila je da, kada su zdravstveni radnici nosili prstenje na svojim poslovima, delovi gde prstenje naleže na kožu predstavljaju “zaštićeno područje na kome bakterije mogu da se množe”.

Takođe, u studiji je otkriveno da su ljudi, koji nisu nosili prstenje, imali bolji efekat pranja ruku sa više ubijenih bakterija, od onih koji su nosili prstenje.

Dezinfekcija ruku sa sredstvima za dezinfekciju je, takođe, manje efikasna ako se prstenje nosi. Studija iz 2003. godine pokazala je da su medicinske sestre, koje su nosile prstenje i nanosile sredstva za dezinfekciju ruku, koristile maramice za dezinfekciju ili prale ruke antimikrobnim sapunom, nakon toga imale više bakterijama na rukama od onih koji nisu nosili prstenje, a obavili su iste higijenske postupke, navodi Insider.

Prstenje koje se skine sa prstiju, a pre nego što se vrati nazad, mora takođe da se opere.

Korona virus, pranje ruku Foto-ilustracija: Pixabay

- Ako je prstenje kontaminirano i vi ga vratite na prste nakon pranja ruku, ponovo ste kontaminirali ruke – navodi za “HuffPost” Lusi Vilson (Lucy Wilson), profesorka na odeljenju za hitne zdravstvene usluge sa Univerziteta Merilend.

Ukoliko ne možete da se razdvojite od svog prstenja, istoričarka nakita Elizabeta Dojl (Elizabeth Doyle) savetuje da se prstenje pere vrućom vodom i sapunom kako bi ih dezinfikovali bez bojazni od oštećenja, a što bi se moglo da se desi upotrebom sredstava za dezinfekciju ruku.

Video: Evo kako da za samo 20 sekundi pravilno operete ruke i sprečite širenje korona virusa

T.T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiki

    21. mart 2020 | 15:41

    Ja sam bas pre neki dan ostavila komentar na ovu temu,jer zaista imamo super lekare i super sestre,ali to kindjurenje u zdravstvu uopste nije potrebno.Sama radim u zdravstvu,sticaj okolnosti ali kad se pojavila na posao sa dugim noktima,satom i prstenjem,ili bi me vratili s posla iIi bih morala da se prisredim i dodjem na posao kao i sve druge sestre.Inadam se da cete objaviti moj komentar.

  • Samohrana majka i pudlica

    21. mart 2020 | 17:03

    Ja sam skinula burmu kad mi je muž preoteo i smuvao sa poštarom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA