Naučnici kažu: U skoro 50 odsto slučajeva jedna stvar je bila zajednička za obolele od korona virusa

Istraživanje je sprovedeno na obolelima u kineskoj provinciji Hubej

  • 0
Vuhan, Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Digestivni simptomi su učestaliji su među pacijentima koji su zaraženi korona virusom, i to mnogo više nego što se to ranije mislilo, pokazuje mala naučna studija.

Kako navodi CNN, simptome kao što su dijareja i manjak apetita osetilo je skoro polovina od 204 učesnika koji su inficirani korona virusom. Studija navodi da je možda trebalo da medicinski radnici obrate pažnju ne samo na standardnih simptoma, kao što su groznica, kašalj i otežano disanje.

To je iz razloga što je mnogo pacijenata sa koronavirusom imalo probleme sa dijarejom, manjkom apetita i povraćanjem, koji nisu bili povezani sa respiratnornim problemima.

Čak i kada su istraživači isključili kriterijum manjka apetita, otkrili su da je jedan od pet inficiranih bio u bolnici zbog dijareje, bolova u stomaku i povraćanja. U težim slučajevima, digestivni problemi su bili izraženiji, te su prema studiji ti slučajevi zadržani u ustanovi zbog daljeg lečenja.

Istraživanje, koje je obavljeno u listu“American Journal of Gastroenterology”, bavio se slučajevima u kineskoj provinciji Hubej. Čak je sedam pacijenata imalo samo digestivne a ne respiratorne probleme, ali je ipak kasnije utvrđeno da su zaraženi koronavirusom.

Naučnici, međutim, smatraju da bi trebalo da se obavi veća studija kako bi se potvrdili rezultati ovog istraživanja. Ipak, oni upozoravaju da medicinski radnici ne bi trebalo samo da traže kod pacijenta isključivo probleme sa disanjem kako bi utvrdili prisustvo bolesti COVID-19, jer bi onda mogli da propuste neke zaražene subjekte koji još nisu razvili respiratorne probleme.

To bi možda moglo da predstavlja razlog zašto je toliko medicinskih radnika inficirano korona virusom tokom prvih dana epidemije u Kini, kažu istraživači.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA