Još jedan način prenošenja korona virusa o kom malo znamo

Važan savet lekara koji svako treba da pročita i poštuje

  • 2
Merenje temperature, korona virus Foto: Tanjug/AP

Kada pacijent oboleo od korona virusa kašlje, kije ili govori, kapljice pljuvačke ili sekreta mogu da dospeju do lica druge osobe, što znači da se infekcija može preneti putem usta, nosa ili očiju.

Pacijenti sa Covid-19 virusom takođe mogu da prenesu bolest preko svojih suza. Dodir suza ili povšine na kojoj su se zadržale suze zaražene osobe predstavljaju još jedan potencijalan rizik od zaraze korona virusom, piše Lifo.gr portal.

Takođe se možete zaraziti ako dodirnete predmet na kome je virus, poput stola ili kvake na vratima, a zatim pipnete svoje oči ili usta.

Kako da se zaštitite?

- Važno je imati na umu da, iako postoji velika panika zbog sve većeg širenja korona virusa, mere predostrožnosti bi mogle u velikoj meri da smanje rizik od infekcije. Zato obavezno svakog dana često i veoma detaljno operete ruke, održavajte higijenu sočiva i izbegavajte dodirivanje ili trljanje nosa, usta i naročito očiju - savetuje oftalmolog Sonal Tuli, portparol Američke akademije za oftalmologiju.

Korona virus Foto: Pixabay

Ako nosite kontaktna sočiva, odložite ih na neko vreme i radije se opredelite za naočare. Osobe koje upotrebljavaju sočiva dodiruju oči više od prosečne osobe. Češće nosite naočari, posebno ako imate naviku da često dodirujete oči dok nosite sočiva.Na ovaj način možete da smanjite iritaciju i da se odviknete od spontanog pipanja ili trljanja očiju.

Kontaktna sočiva ili sunčane naočari mogu da zaštitite vaše oči od infekcije putem kapljica (sekreta iz nosa ili pljuvačke) osobe koja je obolela od Covid-19 virusa, ali ne pružaju 100 odsto odbranu od infekcije. Razlog je zato što virus čak može da dođe u kontakt sa vašim očima ukoliko dospe na sam okvir naočara.

Korona virus Foto: Pixabay

Dakle, nema mesta panici. Stručnjaci napominju da izbegavate da trljate oči. Ukoliko pak ne možete da se otarasite te navike, ili često nameštate naočari da stabilno stoje na nosu, umesto golih prstiju upotrebite maramicu.

Ako iz bilo kojeg razloga morate dodirnuti oči, npr. da biste aplicirali kapi ili mast, dobro operite ruke sapunom i vodom.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA