• 0

Ovakva vrsta kašlja može biti pokazatelj da je osoba obolela od korona virusa

Stručnjaci su objasnili kakav kašalj može da bude indikativan znak da je osoba obolela od korona virusa

  • 0
Kašalj, proton, prehlada, krevet

Foto: Shutterstock

Jedan od glavnih simptoma korona virusne infekcije je kašalj - ali kako razlikovati uobičajan kašalj od onog koji uzrokuje smrtonosan Covid-19?

Kako bi pomogao ljudima da prepoznaju prvi simptom bolesti, "Bi-Bi-Si radio 2" objavio je u svojoj emisiji kakav kašalj može da bude pokazatelj da je osoba inficirana virusom korona.

Voditelj Džeremi Vajn je rekao da Bi-Bi-Si-jeva reporterka i doktorka Laura Foster ima vrlo koristan opis dva osnovna simptoma virusa korona, prenose mediji.

- Dva glavna simptoma korona virusa na koje treba obratiti pažnju su konstantan suvi kašalj i groznica. Ako puno kijate, curi vam nos i imate glavobolju, možda ste bolesni, ali verovatno nemate Covid-19 - kazala je Fosterova.

Pa kako tačno izgleda uobičajen kašalj i koliko se on razlikuje od kašlja obolelih od virusa korone?

Korona virus, koronavirus,

Foto: Pixabay

-  Za razliku od opasne infekcije Covid-19 kod uobičajenog kašlja nema sluzi i sekreta sa primesama gnoja. U osnovi nema gnojne supstance u vašem tkivu. I to nije kašljucanje s vremena na vrme. To je stalni kašalj bez razloga poput pročišćavanja grla ili od pušenja - ispričala je voditeljka, te pojasnila razliku.

Doktorka Sara Džarvis rešila je da dodatno približi simptome bolesti i objasni kada bi trebalo da se zabrinemo za svoje zdravlje.

- Ako imate kašalj i razvijete ostale simptome bolesti, a živite sa drugim ljudima, morate da se samoizolujete sedam dana. U slučaju da se nakon sedam dana ponovo osećate dobro, a temperatura vam se spustila, tek tada možete izaći iz kuće, ali svi ostali ukućani treba da ostanu 14 dana u izolaciji - kazala je doktorka, a prenosi "Dejli star".

Korona virus

Foto: Pixabay

Kako je objasnila, reč je o periodu inkubacije...

- Ukoliko je bilo koja osoba bila sa vama u kontaktu od trenutka kada ste počeli da kašljete, obavezno je da se prati njeno zdravstveno stanje jer može se desiti da je zaražena i da je virus u stanju inkubacije, što znači da simptomi tek treba da se ispolje. Uobičajno posle pet dana, a moguće je da prođe i 14 dana dok se ne razviju simptomi - ističe doktorka.

Sara Džarvis je dodala da ukoliko se jave bol u grlu, blagi kašalj ili glavobolja, "manja je verovatnoća da je reč o korona virusu" i pri pojavi ovih simptoma NHS ne preporučuje ljudima da se samoizoluju.

- Ali jednu stvar bih naglasila, čak i ako nemate visoku temperaturu ili kašalj sa sekretom, molim vas nemojte prilaziti nekome koji je stariji ili osetljivog zdravlja - napomenula je.

(K.M./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima