≫ 

Pacijenti otkrili još jedan atipičan simptom korona virusa: Evo šta Covid-19 radi našem telu

Kod nekih pacijenata se pojavljuju i ovi simptomi...

  • 4
Koronavirus, maska, merenje temperature Foto: Tanjug/AP

Pandemija korona virusa izaziva sve veću paniku i strah među ljudima. Novinski stupci i portali su preplavljeni vestima o broju obolelih, tretmanima lečenja ali i o simptomima bolesti.

I dok se kao tri glavna simptoma Covid-19 virusa navode uporan kašalj, povišena temperatura i kratak dah (otežano disanje) nedavno su britanski ministar zdravlja Nadin Doris i muškarac iz Nju Džerzija prijavili i atipične simptome -  gubitak čula ukusa i mirisa.

Lekari kažu da je to relativno uobičajena nuspojava koja se javlja kod infekcije gornjih disajnih puteva poput korona virusa. Iako gubitak mirisa i ukusa može da vas uplaši, lekari veruju da su takvi poremećaji privremeni.

Šta treba da znate o uticaju korona virusa na gubitak čula mirisa i ukusa?

Gubitak ukusa i mirisa može se javiti kod infekcija gornjih disajnih puteva. Novi korona virus nije jedina infekcija koja izaziva gubitak ukusa i mirisa. Na primer, slični simptomi su zabeleženi tokom epidemije SARS-a 2003. godine, a promena ukusa ili mirisa je takođe uobičajena za virusna oboljenja poput prehlade ili gripa.

Korona virus, bakterija, grip, bolest, zaraza, epidemija Foto ilustracija: Shutterstock

- Ovaj neprijatni i privremeni simptom verovatno je posledica upale nosnica i pridružene infekcije nazalnih nervnih ćelija koje su odgovorne za čulo mirisa - kazao je doktor Robert Kuglej, doktor i direktor kompanije International SOS.

Dakle, ono što se ovde verovatno dešava je više gubitak mirisa nego ukusa. Čulo ukusa i mirisa su usko povezani.  U 95 odsto slučajeva koren problema sa gubitkom čula ukusa se krije u olfaktornim problemima (čulo mirisa).

- Na ukus obično ne utiču virusne infekcije gornjih disajnih puteva - kaže Džon Glendining, doktor nauka sa Koledža Barnard, delu Kolumbija Univerziteta u Njujorku.

Kašalj, proton, prehlada, krevet Foto: Shutterstock

Nije jasno da li ljudi sa Covid-19 zapravo privremeno gube osećaj ukusa ili je na to pod uticajem gubitka svog mirisa. Naučnici još uvek nisu proučavali ove simptome korona virusa, piše Insajder.

Čulo ukusa i mirisa bi trebalo ponovo da se vrati

U većini slučajeva vaš će se miris i ukus vratiti nakon što se povuku svi simptomi infekcije virusa korona, za koje doktor Robert Kuglej kaže da bi mogli potrajati danima ili nedeljama.

- Podaci su preliminarni i zato je teško predvideti - ističe lekar.

Korona virus Foto: Tanjug/AP

Glending smatra da virus posebno napada ćelije u plućima i grlu.

- Međutim, kako su zabeležni podaci da pojedini pacijenti gube čulo ukusa i mirisa to može da znači da virus možda napada ćelije i drugih organa, tj. delova tela, kao što je nos - zaključuje Džon Glending.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    22. mart 2020 | 14:54

    Gospodo, pogresno ste napisali. Kasalj nije pracen sekretom, tj. nije produktivan. Kasalj koji je tipican za korona virus i razlikuje ga od kaslja kod nekih drugih respiratornih infekcija je uporan suvi kasalj, tj. neproduktivan, sto znaci nema sekreta.

  • Sledeći

    22. mart 2020 | 15:01

    Simptom, gubitak zdravog razuma - mislite o tome!

  • Vitez Koja

    22. mart 2020 | 16:10

    Petog marta sam imao visoku temperaturu, javio sam se lekaru . Ustanovio mi je grip... tada u Srbiji nije bilo zarazenih simptomom covid 19. Tj tada nije ni testirano na virus. nakon 5 dana simptomi su se povukli ali culo mirisa i ukusa je ostalo van funkcije. Zcao sam call centar, niko nema odgovor sta da radi..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA