• 4

Pacijenti otkrili još jedan atipičan simptom korona virusa: Evo šta Covid-19 radi našem telu

Kod nekih pacijenata se pojavljuju i ovi simptomi...

  • 4
Koronavirus, maska, merenje temperature

Foto: Tanjug/AP

Pandemija korona virusa izaziva sve veću paniku i strah među ljudima. Novinski stupci i portali su preplavljeni vestima o broju obolelih, tretmanima lečenja ali i o simptomima bolesti.

I dok se kao tri glavna simptoma Covid-19 virusa navode uporan kašalj, povišena temperatura i kratak dah (otežano disanje) nedavno su britanski ministar zdravlja Nadin Doris i muškarac iz Nju Džerzija prijavili i atipične simptome -  gubitak čula ukusa i mirisa.

Lekari kažu da je to relativno uobičajena nuspojava koja se javlja kod infekcije gornjih disajnih puteva poput korona virusa. Iako gubitak mirisa i ukusa može da vas uplaši, lekari veruju da su takvi poremećaji privremeni.

Šta treba da znate o uticaju korona virusa na gubitak čula mirisa i ukusa?

Gubitak ukusa i mirisa može se javiti kod infekcija gornjih disajnih puteva. Novi korona virus nije jedina infekcija koja izaziva gubitak ukusa i mirisa. Na primer, slični simptomi su zabeleženi tokom epidemije SARS-a 2003. godine, a promena ukusa ili mirisa je takođe uobičajena za virusna oboljenja poput prehlade ili gripa.

Korona virus, bakterija, grip, bolest, zaraza, epidemija

Foto ilustracija: Shutterstock

- Ovaj neprijatni i privremeni simptom verovatno je posledica upale nosnica i pridružene infekcije nazalnih nervnih ćelija koje su odgovorne za čulo mirisa - kazao je doktor Robert Kuglej, doktor i direktor kompanije International SOS.

Dakle, ono što se ovde verovatno dešava je više gubitak mirisa nego ukusa. Čulo ukusa i mirisa su usko povezani.  U 95 odsto slučajeva koren problema sa gubitkom čula ukusa se krije u olfaktornim problemima (čulo mirisa).

- Na ukus obično ne utiču virusne infekcije gornjih disajnih puteva - kaže Džon Glendining, doktor nauka sa Koledža Barnard, delu Kolumbija Univerziteta u Njujorku.

Kašalj, proton, prehlada, krevet

Foto: Shutterstock

Nije jasno da li ljudi sa Covid-19 zapravo privremeno gube osećaj ukusa ili je na to pod uticajem gubitka svog mirisa. Naučnici još uvek nisu proučavali ove simptome korona virusa, piše Insajder.

Čulo ukusa i mirisa bi trebalo ponovo da se vrati

U većini slučajeva vaš će se miris i ukus vratiti nakon što se povuku svi simptomi infekcije virusa korona, za koje doktor Robert Kuglej kaže da bi mogli potrajati danima ili nedeljama.

- Podaci su preliminarni i zato je teško predvideti - ističe lekar.

Korona virus

Foto: Tanjug/AP

Glending smatra da virus posebno napada ćelije u plućima i grlu.

- Međutim, kako su zabeležni podaci da pojedini pacijenti gube čulo ukusa i mirisa to može da znači da virus možda napada ćelije i drugih organa, tj. delova tela, kao što je nos - zaključuje Džon Glending.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(K.M./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    Petog marta sam imao visoku temperaturu, javio sam se lekaru . Ustanovio mi je grip... tada u Srbiji nije bilo zarazenih simptomom covid 19. Tj tada nije ni testirano na virus. nakon 5 dana simptomi su se povukli ali culo mirisa i ukusa je ostalo van funkcije. Zcao sam call centar, niko nema odgovor sta da radi..

  • Sledeći

    Simptom, gubitak zdravog razuma - mislite o tome!

  • Vlada

    Gospodo, pogresno ste napisali. Kasalj nije pracen sekretom, tj. nije produktivan. Kasalj koji je tipican za korona virus i razlikuje ga od kaslja kod nekih drugih respiratornih infekcija je uporan suvi kasalj, tj. neproduktivan, sto znaci nema sekreta.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima