≫ 

Dr Srđa Janković otkriva kada je osoba zaražena korona virusom najinfektivnija po okolinu

I šta se dešava ako ste bili u kontaktu sa nekim ko je bio u kontaktu sa osobom za koju se kasnije ispostavilo da je bolesna

  • 4
Izdavanje stana, korona virus Foto-ilustracija: Pixabay

Imunolog dr Srđa Janković gostovao je u Nacionalnom dnevniku gde je bolje objasnio kako tačno teče lanac zaraze korona virusom i kada je osoba najinfektivnija.

- Kao i kod svih drugih respiratornih infekcija, mogućnost da zaražena osoba nekog zarazi je najveća pred samu pojavu simptoma. Naravno, nekada manje, nekada više, ali u slučaju ovog virusa bar poslednja 2 dana pred pojavu simptoma znamo da je osoba infektivna.

On je istakao da ono što se za sada zna jeste da osoba na početku inkubacije nije zarazna.

- Na primer, ako je neko bio u kontaktu sa nekim, ko je juče bio u kontaktu sa nekim trećim ko ima novi korona virus, onda taj koji je bio u kontaktu sa drugom osobom koja je bila u kontaktu sa prvom koja ima virus ne može da bude u riziku. Ali, pred kraj inkubacije, što je veoma važno i što je doprinelo ovoj slici koju vidimo u Italiji, osoba je zarazna. Nažalost, vrlo je teško izdvojiti nekoga kao rizičnu osobu, odnosno potencijalno obolelog, ako nema apsolutno nikakve simptome. Osim ukoliko ne primenimo ovo što jedino i deluje, a što je spasilo Kinu i što će spasti i nas, a to je da se svi odmaknemo od svih.

Dr Janković ističe da svi treba da se ponašamo kao da smo zaraženi, kao i da deca međusobno ne smeju biti u kontaktu.

- Mi ne znamo ko je zaražen i ne želim sada da zvučim pogrešno, ali treba da se ponašamo kao da svako od nas ima korona virus potencijalno i onda da se, naravno trudi da ga ne prenese drugima. Tužno je što ne smemo da damo deci da se igraju, ali time doslovno spašavamo druge živote. Deca smeju da udahnu malo vazduha, ali bez kontakata – zaključio je dr Janković u gostovanju na televiziji „Pink“.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    22. mart 2020 | 16:09

    Izgleda meni da ce mo mi svi imati to,da samo zavisi od naseg imuniteta kako ce se ponasati,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA