≫ 

Nestašica leka protiv malarije koji pomaže u lečenju korone: Reumatski bolesnici ostali bez terapije

Posle kineskih, i naučnici iz Francuske tvrde da lek protiv malarije kod 70% pacijenata obolelih od COVID-19 dovodi do izlečenja – posle 6 dana terapije

  • 20
tabla sa lekovima foto: pixabay.com

Lek protiv malarije koji u kombinaciji sa antibiotikom pomaže u lečenju obolelih od korona virusa ne može da se nađe u apotekama u Beogradu. Pacijenti koji ovaj lek piju i zbog reumatskih problema sada su u problemu, jer su ostali bez terapije, a i pitanje je kada će je biti.

Redakciji Telegrafa.rs javio se čitalac koji ovaj lek mora da pije u kontinuitetu 4 meseca. Pije ga tek mesec dana, poslednju tabletu je popio u nedelju, a od prošle nedelje traga za njim i nigde ne može da ga nađe.

- Obišao sam na desetine apoteka u Beogradu i u svakoj sam dobio isti odgovor da leka nemaju  i da ga sigurno neću nigde naći - kaže naš čitalac I. Đ. koji ima recept za ovaj medikament.

Predsednik Udruženja privatnih apotekara Srbije Dragutin Rajevac kaže za Telegraf.rs da je ovaj lek trenutno hit, da je potražnja za njim otkako se čulo da pomaže velika, ali da ga, nažalost, nema. Naglašava da ga je sada teško i uvesti, zbog celoukupne situacije.

- Otkako se čulo da pomaže oko korone masovna je potražnja za njim. Trenutno ga, međutim, nema, i pitanje je da li će veledrogerije moći da ga nabave. Verovatno su bile obezbeđene tromesečne potrebe. Reč je o leku koji se relativno retko koristi i, inače, ga ima u skromnim količinama - kaže Rajevac za naš portal.

Vest da lek protiv malarije, u kombinaciji sa jednim antubiotikom navodno značajno skraćuje vreme infektivnosti kod pacijenata zaraženih novim korona virusom, stigla je iz Francuske, a ohrabrujuće rezultate njihovog istraživanja objavio je naš, inače svetski priznati genetičar dr Miodrag Stojković.

Testovi na korona virus foto: printscreen/youtube/Wall Street Journal

- Posle kineskih, i naučnici iz Francuske tvrde da lek protiv malarije kod 70% pacijenata obolelih od COVID-19 dovodi do izlečenja – posle 6 dana terapije. Kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom uspešnost je 100%  - napisao je Stojković na Tviteru.

Radi se o studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu International Journal of Antimicrobial Agents.

Studija je sprovedena nakon što su lekari u Kini uočili da se trajanje infekcije smanjuje ukoliko se primeni kombinacija ova dva leka.

U studiji  piše da su istraživači radili sa 30 ispitanika koji su bili zaraženi korona virusom. Neki su dobili samo lek protiv malarije, neki kombinaciju tog leka i antibiotika, a kontrolna grupa nije dobila ništa.

Video: Kako zaštiti bebu od korona virusa? Ovaj otac došao je na fenomenalnu ideju

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dud

    23. mart 2020 | 16:09

    Kako su ljudi sebicni. Neko ce ostati bez terapija koja mu znaci da bi mogao da funkcionise, kao hronicni bolesnik, a neko ko je kupio taj lek, verovatno ce ga baciti jer mu nece trebati, niti zna kako bi ga koristio, sve i da mu treba.

  • Ja

    23. mart 2020 | 16:18

    Jel moguce da odes u apoteku i trazis ovaj lek, eto da imas za ne daj Boze? A ovi kojima je kasno za to “ne daj Boze”?? Stvarno ljudi, dajte dodjite sebi molim vas!

  • Svasta

    23. mart 2020 | 17:11

    Ma da li je moguce da se u apotekama deli ovaj lek onako. Reumatski sam bolesnik i ovaj lek imam u terapiji godinama, lek uzimam uz recept i smatram da je jako neodgovorno da neko kupi jer je eto cuo da je efikasan protiv korona virusa, a i apotekari daju bez recepta. To se zaboga ne pije onako, valjda treba lekar da prepise..ne mogu da verujem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA