≫ 

Dr Srđa Janković oduševio Srbiju slikovitim objašnjenjem zašto korona virus i prehlada nisu isto

Dr Janković ponovo je na najkreativniji mogući način objasnio nešto što bi svi trebalo da znamo

  • 1
Dr Srđa Janković foto: printscreen/RTS; pixabay.com

Gostujući u jednoj emisiji na RTS-u, imunolog dr Srđa Janković kojeg je javnost zavolela zbog načina na koji vrlo slikovito objašnjava naciji sa kakvim se virusom susrećemo, objasnio je ponovo na jednom zanimljivom primeru zašto korona virus i prehlada nisu isto.

- Tigar, lav, puma, ris - sve su to mačke, ali naša kućna mačka nije nijedna od pobrojanih. Takođe, i SARS korona virus tipa 2 je novi član porodice korona virusa, sedmi po redu za koji znamo da napada ljude. U toj porodici jesu dva virusa koja izazivaju prehladu – dva običnu, druga dva prehladu koja se retko komplikuje, a onda su tu i onda dva koja nisu više među nama - SARS i MERS koji su opasne mačke. A sada imamo novu mačku koja ima opasne zube i kandže, tako da onaj koji kaže da je ovo virus obične prehlade, zapravo kao da govori "nema veze, pustićemo lava i tigra da šetaju jer je to samo maca“ - rekao je.

Podsetimo, dr Srđa Janković je pre neki dan takođe govorio o tome kako teče lanac zaraze korona virusom i kada je osoba najinfektivnija.

- Kao i kod svih drugih respiratornih infekcija, mogućnost da zaražena osoba nekog zarazi je najveća pred samu pojavu simptoma. Naravno, nekada manje, nekada više, ali u slučaju ovog virusa bar poslednja 2 dana pred pojavu simptoma znamo da je osoba infektivna.

On je istakao da ono što se za sada zna jeste da osoba na početku inkubacije nije zarazna.

- Na primer, ako je neko bio u kontaktu sa nekim, ko je juče bio u kontaktu sa nekim trećim ko ima novi korona virus, onda taj koji je bio u kontaktu sa drugom osobom koja je bila u kontaktu sa prvom koja ima virus ne može da bude u riziku. Ali, pred kraj inkubacije, što je veoma važno i što je doprinelo ovoj slici koju vidimo u Italiji, osoba je zarazna. Nažalost, vrlo je teško izdvojiti nekoga kao rizičnu osobu, odnosno potencijalno obolelog, ako nema apsolutno nikakve simptome. Osim ukoliko ne primenimo ovo što jedino i deluje, a što je spasilo Kinu i što će spasti i nas, a to je da se svi odmaknemo od svih.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Papadaccio

    27. mart 2020 | 12:26

    Prvi! Svaka čast dr Jankoviću. Dajte mu više prostora u medijima; njegova reč je lekovita, a znanje ogromno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA