≫ 

Kinezi tvrde: "Pacijente zaražene koronom lečili smo i matičnim ćelijama. Ti ljudi su ozdravili"

"Matične ćelije mogu da nateraju naš imuni sistem da radi bolje u trenucima kada smo mi u teškom stanju. Mogu da spreče neke reakcije u organizmu i da primire težinu bolesti"

  • 2
Korona virus, matične ćelije Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Kineski stručnjaci objavili su juče vest da su se sa korona virusom, između ostalog, borili i matičnim ćelijama. Kako su saopštili, matične ćelije mogu da pomognu pacijentima koji su u kritičnom stanju.

- Matične ćelije pomažu da se stanje ovih pacijenata dovede u manje teško i da oni prežive. Poznato je da one imaju široku upotrebu poslednjih 10 godina i aktivno se primenjuju kod teških oboljenja, tačnije, u poslednjim stadijumima bolesti. Kada kod pacijenata koji su oboleli od korona virusa dođe do napada na pluća, javlja se takozvana citokinska oluja koja dovodi do umiranja. I tu matične ćelije mogu da pomognu. I primenjuju se, sa manjim ili većim uspehom - rekao je dr Džihan Abazović, potpredsednik Udruženja SEEBRA.

Kako je dodao, Kinezi su u januaru krenuli sa primenom matičnih ćelija u borbi protiv korona virusa i videli da to donosi uspeh. U radu koji su sada objavili, spomenuto je samo sedam pacijenata na kojima su primenili matične ćelije, ali taj broj je znatno veći.

- Matične ćelije mogu da nateraju naš imuni sistem da radi bolje u trenucima kada smo mi u teškom stanju. Mogu da spreče neke reakcije u organizmu i da primire težinu bolesti - kaže dr Abazović.

Kineski lekari su počeli da leče pacijente matičnim ćelijama kada su iscrpeli sve ostale mogućnosti, i to kod najtežih bolesnika, kada su videli da nemaju uspeh sa konvencionalnim načinom lečenja.

- Ti pacijenti su izlečeni - kaže Abazović.

On objašnjava da matične ćelije ne mogu da ubiju virus i da terapija ne može da se primeni sve dok se ne razvije klinička slika.

- Kada naš trenutak krene da kolabira, to je pravi momenat za primenu matičnih ćelija. Ne mora čak ni da postoji donor jer postoje banke koje gaje ćelije u istraživačke svrhe. Trenutno, kod nas je takva situacija da ovakav proizvod ne može da se napravi, ali bi mogao da se koristi ako ga nabavimo iz postrojenja koja su nam blizu. Nama najbliža postrojenja su u Sloveniji, Nemačkoj, Turskoj - rekao je doktor Abazović.

Video: Milošević: Trudnice nisu u riziku za teže forme bolesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neko tamo

    26. mart 2020 | 10:39

    Ko ima maticne celije nisu mu dostupne kad su sve granice zatvorene.

  • Razum

    26. mart 2020 | 10:59

    Sto bi ti neko dao kad njemu treba U se i svoje kljuse

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA