• 0

Kako da znamo da li je nedostatak daha izazvan korona virusom ili paničnim napadom?

Kratak dah može biti signal Covid-19 virusa, ali i anksioznosti

  • 0
Kašalj, proton, prehlada, krevet

Foto: Shutterstock

Suvi kašalj, groznica, umor - većina je čula za osnovne simptome Covid-19, bolesti koju izaziva novi korona virus (SARS-CoV-2). U većini slučajeva ti simptomi su sami po sebi prilično jasni i lako ih je prepoznati, piše portal Health.

Ali još jedan uobičajeni simptom, kratak dah, pokrenuo je mnoštvo pitanja koja se odnose na poteškoće sa disanjem. Kakav osećaj se javlja i kada bi trebalo da se javite svom lekaru?

U suštini, nedostatak daha, odnosno dispneja ili otežano disanje jeste "grupa subjektivnih senzacija koja sugerišu da naš respiratorni sistem ne funkcioniše dobro“, kaže Subinoj Das, doktor i direktor kompanije Tivic Health Inc.

Tada se može javiti niz senzacija, a najčešće su "glad" za vazduhom, zaptiv, teškoća u disanju, stezanje u grudima ili osećaj da ne dobijate dovoljno kiseonika.

Kratak dah se može javiti kada radite teže vežbe, pri ekstremnim temperaturama ili velikoj nadmorskoj visini, prema Američkoj asocijaciji za bolesti pluća (ALA). Čak i anksioznost, koju mnogi od nas trenutno osećaju, može da dovede do osećaja kratkog daha.

Korona virus

Foto: Pixabay

Međutim, ponekad nedostatak daha može da signalizira ozbiljnije bolesti poput astme, kardiovaskularnih oboljenja ili hronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB). U nekim slučajevima, kada kratkoća daha nastupi brzo, to može da bude pokazatelj trovanja ugljen-monoksidom, upale pluća ili srčanog udara, prema ALA.

- Kada je u pitanju Covid-19, smatra se da nedostatak daha nastaje usled razvoja pneumonije, upale pluća koju izaziva infekcija korona virusa - kaže doktor Sibnoj Das. U tom slučaju, kratkoća daha nastaje kada kiseonik ne može putem plućnih alveola da dospe u krv, dodaje on.

Nekim pacijentima sa dijagnozom korona virusa, kratkoća daha predstavlja teži simptom i zbog toga moraju da se leče u bolničkim uslovima i tada če možda morati da pristupe metodi lečenja dodavanjem kiseonika udahnutom vazduhu. Snabdevanje dodatnim kiseonikom pomaže da se poveća količina kiseonika u krvi pacijenta.

Kašalj, gušenje, devojka

Foto-ilustracija: Shutterstock

Sve u svemu, ako ste zabrinuti da li imate kratak dah koji je verovatno povezana sa Covid-19 virusom prvo što trebate da uradite je da pokušate da se smirite, upravo zato što je, opet, nedostatak daha uobičajen simptom anksioznosti.

U tom trenutku pregledajte kako se vaše telo ponaša: ukoliko je reč o anksioznosti moguće da ćete osetiti ubrzano lupanje srca, znojenje dlanova, a možete primetiti i širenje zenica.

Ako ste i dalje zabrinuti zbog moguće infekcije korona virusom nakon toga, a imate i druge simptome koji su zajednički sa korona virusom, poput suvog kašlja, groznice i umora - obavezno se javite lekaru.

(K.M./Telegra.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima