Obratite pažnju na nokte: Uradite ovaj test i saznajte da li ste podložniji korona virusu

Evo kako da sprečite širenje virusa

  • 2
Prsti Foto: Pixabay

Od kada je korona virus zavladao svetom ljudi su počeli da sprovode još veću higijenu i da pravilno peru ruke, što češće i detaljnije, piše Metro. Ali, šta je sa našim noktima?

Medicinska sestra iz Australije je upozorila da dugi nokti mogu biti jedan od najbržih načina za širenje korona virusa jer ispod njih mogu da se sakriju nevidljive bakterije pa čak i virusi.

Zdravstvena radnica je napisala da je najbolje da imate kratke nokte. Kako biste proverili da li su vam nokti dovoljno kratki, potrebno je da pritisnete vrh prsta. Ako osećate nokat, ali ne i meso ispod prsta, nokti su predugi i potrebno je odmah da ih skratite.

- Pored svih instrukcija za pranje ruku i zabavnih predloga da pevate pesmu od 20 sekundi nisam videla nikoga da kaže kako je nemoguće pravilno oprati ruke ako su vam nokti dugi. Ako nokte ne možete da postavite ravno na drugi dlan bez potrebe da odmaknete prste, ne možete pravilno da perete nokte ukoliko ne koristite četkicu za nokte - napisala je na svom Fejsbuk profilu.

Dugi nokti su posebno opasni ako redovno grizete nokte jer tako možete direktno uneti virus u svoj organizam. Iako mnogi koriste sredstva za dezinfekciju ruku, medicinska sestra upozorava da tako nećete moći da očistite duge nokte.

Korona virus, pranje ruku Foto-ilustracija: Pixabay

Ako trenutno imate duge nokte, prirodne ili nadogradnju, najbolje bi bilo da ih skratite ili uklonite, jer je mala verovatnća da ćete četkicu za nokte koristiti svaki put kada perete ruke.

- Ako ne možete da istrljate same krajeve prstiju, vaše ruke nisu zaista čiste nakon što ih operete, bez obzira koliko ih dugo sapunjate. Molimo vas da tokom ovog globalnog vanrednog stanja držite nokte kratkim - zaključila je medicinska sestra u objavi.

Mnogi su komentarisali ovaj post rekavši da je ova žena u pravu jer medicinski radnici moraju da imaju kratke nokte jer su najviše izloženi bakterijama. Korisnici ove društvene mreže su napisali i da "pojačate čišćenje ličnih predmeta,  odeće i obuće", a isto se odnosi i na vereničko prstenje i burme.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA