≫ 

Da li je korona virus do sada mutirao i šta ovo može da znači, objašnjavaju svetski epidemiolozi

Ima li razloga za još veću brigu?

  • 0
Korona virus pod mikroskopom Foto: Tanjug/AP

Najbolji način da pobedite neprijatelja je da ga identifikujete i pokušate da predvidite njegov sledeći korak

Ali šta ako usred borbe vaš neprijatelj transformiše i oružje koje ste pripremili za njega više nije delotvorno, prenosi portal BBC.

Istraživači već znaju genom virusa SARS-CoV-2 koji izaziva bolest Covid-19.  Ali šta će se desiti ukoliko virus počne da mutira?

Iako reč mutacija zvuči dramatično, zapravo je to deo rutine virusa koji su formirani lancima ribonukleinske kiseline koji nose genetske informacije o virusu.

- Mutacija je monoton aspekt života virusa korona – rekao je profesor epidemiologije na medicinskom fakultetu Jejl, Natan Grubag.

Kako se virus umožava kopiranjem, on može da stvori neke greške u njegovom genomu koje se kasnije prenose na druge kopije virusa.

- Korona virusi su skloni greškama pa akomuliraju mutacije u svakom cuiklusu kopiranja – objašnjava profesor.

Stručnjaci objašnjavaju da većina ovih mutacija negativno utiču na neke karakteristike virusa i uklanjaju se prirodnom selekcijom.

Epidemiolog Grubag smatra da mutacija nije razlog za zabrinutost tokom vladavine bolesti.

korona virus, mikroskop, virus Foto: Pixabay.com

Da li je korona virus mutirao?

- Da, svi ribonukleinski virusi mutiraju, ali vrlo malo tih mutacija donese neku korist samom virusu – objašnjava profesor epidemiologije Džordž Ruterford sa Univerziteta u Kaliforniji.

Početkom marta istraživači iz Vuhana koji su analizirali 103 osobe zaražene korona virusom sugerisali su da je ovaj virus mutirao u dva manja soja, jedan agresivniji i drugi manje agresivan od onog koji se raširio po celom svetu.

Ipak, nisu se svi složili sa ovim istraživanjem pa je tako epidemiolog Grubag rekao da je reč o čistom nagađanju jer su promene  koje su nađene bile toliko beznačajne da se ne mogu smatrati novim sojevima.

Stenli Perlman virolog sa Univerziteta Iova koji je radio na međunarodnom komitetu koji je dao ime korona virusu, rekao je da virus nije značajno mutirao.

Video: Zašto je virus najpodmukliji mikroorganizam na planeti?

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA